x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cu cât se va scumpi pâinea în urma secetei?

Cu cât se va scumpi pâinea în urma secetei?

17 Aug 2010   •   00:00

În timp ce industria de panificaţie ţipă că pâinea se poate scumpi cu 15%, autorităţile consideră că recolta de anul acesta este suficientă, dar recunosc că, dacă preţurile de pe plan mondial nu vor coborî, va exista o tendinţă de scumpire.

Pâinea se va scumpi cu 15% după ce producătorii de grâu au dublat preţurile în acest an, situaţie care a creat un blocaj pe piaţă şi a scumpit făina cu 40% în ultima săptămână, a anunţat Aurel Popescu, preşedinte Rompan, citat de Mediafax.

"Preţul făinii a crescut în ultima săptămână cu circa 40%, de la 750 de lei pe tonă la 1.050 de lei. Pentru un kilogram de pâine sunt necesare 750 de grame de făină şi, pe măsură ce făina scumpă va ajunge în brutării, preţul pâinii va creşte. Părerea mea este că majorarea va avea loc în valuri, iar până la sfârşitul lunii august pâinea se va scumpi cu circa 15%", spune Popescu.
Interdicţia exporturilor de cereale după seceta din Rusia a dus la creşterea preţului grâului cu 40% pe bursele mondiale de mărfuri. Rusia este unul dintre cei mai mari exportatori din lume, iar catastrofele de mediu au afectat puternic agricultura.

Popescu spune că producătorii refuză să vândă mai ieftin, situaţie care a creat un blocaj pe piaţă.
România a produs în acest an 5,7 milioane de tone, dar producătorii vor să exporte 2 milioane de tone datorită preţului bun. Consumul intern este de 3,5 milioane de tone.
"Ţinând cont de necesarul de 600.000 de tone pentru sămânţă şi alte 400.000 de tone pentru furaje, România va fi nevoită să importe peste un milion de tone de grâu pentru consum. Deci vom exporta şi vom importa grâu în acest an", a adăugat Popescu.

În schimb, Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii, spune că recolta din acest an este cu 10% mai mare decât anul trecut şi că va acoperi atât consumul, cât şi exporturile şi furajele. Ministrul a spus că, dacă preţul grâului nu va scădea, va exista o tendinţă de majorare a preţului pâinii, dar nu a dorit să estimeze procentul.

×
Subiecte în articol: economic