x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cu reţele 4G şi toaletă în fundul curţii

Cu reţele 4G şi toaletă în fundul curţii

de Adrian Stoica    |    17 Dec 2015   •   12:03
Cu reţele 4G şi toaletă în fundul curţii

În toate localităţile din România ar trebui să fie introduse reţele de canalizare până la sfârşitul anului 2018, potrivit Directivei Consiliului 91/271/CEE privind epurarea apelor. Datele statistice arată însă ca la trei ani distanţă de expirarea termenului ceva mai mult de jumătate de populaţia ţării încă are wc-ul în fundul curţii.


România arhaică convieţu¬ieşte, fără nicio problemă, cu România modernă. Vorbim despre mediul rural, încremenit în trecut, în care sub 50% din locuinţe sunt conectate la reţeaua de apă şi canalizare, dar unde, în acelaşi timp, peste 60% din locu¬inţe au deja acces la internet.

Visul numit apă curentă
Statisticile europene ne plasează pe primul loc în ceea ce priveşte ponderea caselor care nu au baie sau duş. În România europeană, două treimi din gospodăriile de la ţară au încă wc-ul în curte , iar pentru mai bine de jumătate din populaţia din mediul rural a avea grup sanitar şi apă curentă în casă rămâne încă un vis. Acest vis continuă să-l trăiască şi unii români care locuiesc la oraş pentru că 8% din locuinţele din mediul urban nu au grup sanitar. Cel mai bun exemplu ar fi chiar capitală ţării, care, deşi este oraşul cu cele mai bune dotări utilitare, are peste 27.000 de locuinţe fără toaletă în interior din cauza lipsei canalizării.

Îndrăgostiţi de tehnologie
Dacă stăm prost la condiţiile de viaţă, altfel stau lucrurile când vine vorba despre tehno¬logia digitală. Statistica arată că 60% din populaţia din mediul rural utilizează internetul, ceea ce arată că acesta este mai acce¬sibil decât apa curentă şi canali¬zarea. Aşa se face că 59% din populația între 14 şi 64 de ani din zona rurala, circa 3,7 milioane de persoane, folosește Internetul. Ei se dovedesc mai pasionaţi de navigarea pe net decât locuitorii de la oraş, dedicând acestei acti¬vităţi, în medie, 295 de minute, faţă de 261 în mediul urban.

În privința utilităților publice, satele românești sunt mai apropiate de Evul Mediu
 

×