Guvernul se pricepe la strategii: cand depisteaza o problema sau vrea sa rezolve ceva pac! face o comisie sau insarcineaza un minister sa redacteze un document. Care o lalaie in discutii publice pana ce documentul in sine devine desuet sI trece jumatate din perioada pe care ar fi trebuit sa fie implementat. Nicio pierdere, desigur, pentru ca oricum nu are bani sa implementeze strategia respectiva nici daca ar fi fost adoptata.
Ministerul Economiei, condus de Ion Ariton, lucreaza intens la Strategia pentru IMM-uri. Atat de intens incat aceasta se afla de aproape doi ani in discutie sI nu mai poate fi aplicata.
“Este foarte tarziu pentru aceasta strategie, ea se refera la perioada 2009-2013, iar doi ani si jumatate au trecut deja si nici nu a fost aprobata. Ar trebui sa o luam de la capat cu totul pentru ca oricum nu mai este timp pentru a fi bugetate aceste masuri. Masurile, desi bune, nu pot fi sustinute cu bani', a spus Ioan Hidegcuti, presedintele Fondului Roman pentru Contragarantare, la un forum despre intreprinderile mici sI mijlocii.
Strategia are printre obiective cresterea numarului de IMM-uri cu 10%, a numarului de salariati din sistem cu 10%, avansul investitiilor cu 15%, a exportului cu 10%. De asemenea, cresterea contributiei la valoarea adaugata ar trebui sa fie de 5% iar productivitatea sa urce sI ea cu 5%,
Cu toate acestea, Andreea Paul Vass, consiliera a premierului Emil Boc, da ca sigura indeplinirea tintelor. “Daca nu vom indeplini obiectivele, voi fi prima care voi iesi si voi spune ca strategia nu este buna. Dar vor fi indeplinite pentru ca toate institutiile sunt la turatie maxima in vederea atingerii obiectivelor', a spus ea la acelasi seminar.