x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Curăţaţi-vă terenul. Amenda pentru neigienizarea terenurilor este cuprinsă între 200 şi 400 de lei pe hectar

Curăţaţi-vă terenul. Amenda pentru neigienizarea terenurilor este cuprinsă între 200 şi 400 de lei pe hectar

de Elena Stan    |    21 Noi 2011   •   21:00
Curăţaţi-vă terenul. Amenda pentru neigienizarea terenurilor este cuprinsă între 200 şi 400 de lei pe hectar

Toti detinatorii de terenuri agricole nelucrate vor fi obligati prin lege sa realizeze igienizarea acestora in perioada imediat urmatoare, potri­vit unui proiect de act normativ al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii rurale (MADR).

'Sper ca saptamana viitoare sau in maximum doua saptamani, ordonanta sa fie pe masa de lucru a Guvernului, in prezent aflandu-se in procedurile de aprobare la celelalte ministere. Acest act normativ prevede ca toti detinatorii sa isi curete terenurile si sa le igienizeze. Noi nu putem forta prin lege cultivarea terenurilor, dar putem obliga curatarea lor, pentru ca nu suntem cultivatori de buruieni si gandaci. Aceasta masura nu se va duce doar catre detinatorii persoane fizice, ci inclusiv catre cei publici de la cai ferate, sosele, respectiv catre toate terenurile intra si extravilan', a declarat Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, potrivit Agerpres.

Pentru a forta mana detinatorilor sa igieni­ze­ze terenurile, autoritatile au prevazut si apli­ca­rea unor sanctiuni. 'Sanctiunile vor fi aplicate gradual, in primul an amenda va fi de 200 de lei pe hectar, in al doilea an, de 300 de lei si de 400 de lei pe hectar incepand cu al treilea an', a mentionat oficialul MADR. In prezent, exista in jur de 800.000 de hectare de terenuri ne­lucrate fata de 3 milioane de hectare cat erau in anii trecuti. Ex­ceptie de la aceasta masura vor fi detinatorii ale caror terenuri si-au pierdut ca­pacitatea de pro­ductie prin degradare si poluare, detinatorii te­renurilor afectate de calamitati na­turale, precum si cei care si-au pierdut capaci­ta­tea de mun­ca, dovedita pe baza de documen­te medi­ca­le, din cauza de batranete, forta ma­jo­ra sau din alte motive neimputabile detinatorilor de teren.

×