Energia electrică se va majora cu 10% de la 1 ianuarie, un procent de 6% fiind recunoaşterea de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a unor costuri mai mari pentru o serie de producători iar alţi 4% vin ca urmare a creşterii sprijinului acordat companiilor care investesc în energie regenerabilă.
"Pentru o factură lunară medie de 40 de lei aferentă unui consum de 100 KWh, creşterea, la 1 ianuarie, va fi de 4 lei", a declarat joi Emil Calotă, vicepreşedinte ANRE.
Hidroelectrica a solicitat anterior majorarea tarifelor la energia vândută populaţiei din cauza secetei care afectează compania de doi ani, în vreme ce o serie de producători termo au cerut majorarea tarifelor recunoscute lor din cauză că au fost forţaţi să producă mai mult decât era programat, tot din cauza secetei, şi astfel şi-au epuizat certificatele de carbon acordate.
Energia regenerabilă este o altă componentă a majorării, din cauză că ţara noastră a instituit o schemă de sprijin de 10 miliarde de euro pentru energiile verzi. Ca urmare a certificatelor verzi- instrumente acordate atunci când se livrează în sistem un MWh de energie regenerabilă- în România se îndreaptă foarte multe investiţii către acest domeniu. Producătorii eolieni primesc două certificate verzi la un MWh produs, în timp ce cei din sectorul fotovoltaic primesc un număr de şase astfel de certificate. Ca urmare a subvenţiilor masive, în România există proiecte de investiţii în sectorul regenerabil de 30.000 MW, în condiţiile în care întreg sistemul nostru energetic nu are acum mai mult de 20.000 MW.
Schema de sprijin nu este însă plătită de stat, ci de către consumatori. Deja industria şi mai mulţi oficiali au cerut reducerea numărului de certificate, ca urmare a impactului asupra preţurilor. Estimările ANRE arată că electricitatea se va scumpi cu 30% până în 2016 doar din cauza energiei regenerabile, la care se va mai adăuga şi liberalizarea preţurilor, cerută de către Fondul Monetar Internaţional (FMI).