x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Curentul scump scade exporturilee

Curentul scump scade exporturilee

03 Apr 2004   •   00:00

Romania va trebui sa gaseasca o cale de mijloc pentru ca majorarea preturilor la utilitati, ceruta de organismele internationale, sa nu afecteze structura exporturilor romanesti.

Guvernul a prezentat ieri strategia de dezvoltare a Romaniei „Orizont 2025", in prezenta presedintelui Ion Iliescu si a premierului Adrian Nastase. „O crestere sensibila a preturilor la energie ar putea exclude de pe piata europeana o parte a exporturilor Romăniei, a declarat premierul Adrian Nastase, in cadrul Strategiei de Dezvoltare Durabila a Romăniei - Orizont 2025." Acesta a continuat explicand ca „ne-am batut adeseori cu reprezentantii FMI, care sunt mai curănd interesati de cresterea pretului la energie electrica sau la gaze pentru a ajunge la un anumit nivel al preturilor europene, dar trebuie sa fim constienti, pe de o parte, ca industria romăneasca actuala depinde in mare masura de acest tip de energie mai ieftina, si in momentul in care crestem foarte mult preturile, practic ne scoatem complet de pe toate pietele".

Investitiile energetice si ciclurile electorale

Seful Executivului a subliniat ca investitiile in sectorul energetic trebuie privite la nivelul mai multor cicluri electorale. „Acest tip de investitii nu poate fi redus la un singur ciclu electoral. Păna in 1996 s-au investit bani pentru grupul I de la Cernavoda, care a inceput sa functioneze in timpul guvernarii ulterioare, guvernare care nu a mai investit in industria nucleara. Rezultatele investitiei de un miliard de dolari in grupul II, realizata dupa 2000, se vor vedea mult mai tărziu", a subliniat premierul.

Privatizare prea lunga

Analizănd modelele de dezvoltare alese de fostele economii socialiste, Adrian Nastase a precizat ca Romănia inca mai plateste pentru procesul indelungat de finalizare a privatizarii si pentru faptul ca nu a inteles ca trebuie sa gaseasca nise de piata pornind de la ideea ca resursele energetice nu sunt ieftine si nici inepuizabile. Prin compararea balantei comerciale a Romăniei cu cea a statelor membre ale Grupului Visegrad, se observa ca deficitul comercial al tarii noastre este de peste un miliard de euro, comparabil cu cel inregistrat cu Rusia, desi economiile nationale aveau structuri relativ comparabile in perioada comunista, a spus premierul Nastase, in conditiile in care procesul de modernizare industriala s-a realizat mult mai rapid in Ungaria, Polonia si Cehia, inclusiv prin atragerea unor investitii directe de tip green field. Primul-ministru a mai precizat ca tara noastra trebuie sa se mentina pe culoarele mari energetice si sa incerce sa nu depinda de o singura sursa de gaze naturale.
Catalin Budescu


Energie mai scumpa in mai

Tarifele la energia electrica ar putea creste din nou in luna mai, a declarat Andrei Grigorescu, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului. Motivatia ar putea fi „o presiune foarte mare asupra energiei electrice, intrucat tarifele nu se vor modifica in luna aprilie. Nici la carburanti, preturile nu vor suferi modificari in aceasta luna. Numai gazele se vor scumpi", a spus Grigorescu. Pe de alta parte, secretarul de stat nu a precizat cu cat ar putea creste tarifele la energia electrica.

Alti 4.000 de mineri someri

Programul de restructurare a mineritului va continua in acest an cu disponibilizarea a 1.700 de angajati din sectorul extractiei de huila, iar din cei 14.000 de salariati actuali vor ramane in 2010 doar 10.000, a declarat ieri Gavril Baican, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului. In 1989, mineritul romanesc avea un numar de 80.000 de oameni care lucrau in extractia carbunelui si a lignitului. Obiectivele acestei industrii „cuprind trei parti esentiale - inchiderea minelor neprofitabile, retehnologizarea celor rentabile mai ales pentru a se evita problemele de mediu, aici incluzand refacerea terenurilor afectate si a gospodariilor si o ultima etapa, restructurarea mineritului, care a fost deja inceputa prin crearea celor trei complexe energetice. Carbunele trebuie sa ramana intr-o proportie de 35%-40% ca element principal pentru industria energetica nationala", a declarat Gavril Baican, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului.

×
Subiecte în articol: economic