Leul a fost cotat ieri la 4,1385 lei/euro de Banca Naţională a României. Acest nivel se apropie de maximul istoric înregistrat la 6 ianuarie 2004, când un euro era 4,1438 lei.
Moneda naţională a început anul cu stângul şi în prima săptămână de tranzacţionare s-a depreciat puternic în raport cu euro, depăşind maxim după maxim. Luni, 5 ianuarie 2009, cursul stabilit de BNR a fost de 4,0296 lei/euro, marţi de 4,0629 lei/euro, miercuri de 4,0720 lei/euro, iar ieri cursul a atins valoarea de 4,1385 lei/euro. Piaţa a fost ieri mai agitată ca zilele trecute, iar volatilitatea destul de ridicată a pus presiune pe depreciere, au declarat dealerii bancari. Ieri, volumele de trazacţionare au fost puţin mai mari comparativ cu cele din prima parte a săptămânii, însă cererea de euro este în continuare destul de ridicată, ceea ce face posibil să se fi deschis şi unele poziţii speculative.
PROBLEME CU LEUL
Pe fondul crizei internaţionale, dar şi a vulnerabilităţilor interne, leul a intrat din luna noiembrie într-o perioadă de depreciere. În urmă cu două luni, cursul era în jur de 3,7 lei/euro. Practic, din noiembrie, euro a crescut cu peste 7% faţă de leu, iar tendinţa este de creştere în continuare. Analiştii bancari consideră că euro va fi tranzacţionat în primavară la 4,2-4,4 lei. Depinde de deciziile pe care le va lua Banca Naţională a României şi de politica bugetară a noului Guvern. Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, a declarat că evoluţia monedei naţionale în 2009 va depinde, în principal, de contextul economic. Economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, consideră că, dacă mesajele de redresare a politicii bugetare întârzie, cursul de schimb va fi greu de ţinut sub 4 lei/euro. "Trebuie să taie cheltuielile şi să refacă bugetul. Dacă măsurile de la nivelul politicii bugetare nu vin repede, deprecierea leului va fi greu de evitat", a mai spus Dumitru.
ÎNTĂLNIRE BOC-ISĂRESCU
Premierul Emil Boc şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, s-au întâlnit ieri la sediul Băncii centrale, pentru a discuta despre proiecţiile macroeconomice şi proiectul de buget pentru 2009. Bugetul se confruntă cu o scădere a veniturilor, iar deficitul bugetar pe 2008 pare să fie mai mare decât cel care fusese estimat şi ar putea depăşi 7 miliarde de euro. Problema este că deficitul bugetar nu mai poate fi finanţat atât de uşor, în condiţiile în care costul banilor de pe pieţele externe este tot mai mare. Nici varianta titlurilor de stat nu este prea avantajoasă, deoarece băncile şi-au cam făcut "plinul" şi, oricum, dobânzile plătite de stat sunt destul de mari. În urma discuţiilor, guvernatorul Isărescu a declarat că BNR va sprijini politicile Guvernului care urmăresc susţinerea unui minim de creştere economică în 2008, în care ajustarea dezechilibrului extern este inevitabilă. "Actuala criză internaţională face inevitabilă ajustarea deficitului de cont curent şi măsurile care vor fi adoptate trebuie să aibă în vedere ca această ajustare să se facă fără a afecta foarte mult creşterea economică, fără reinflamarea inflaţiei sau scăderea nivelului de trai", a declarat Isărescu. La rândul său, premierul Emil Boc a declarat că a avut o discuţie punctuală cu guvernatorul Băncii centrale despre construcţia bugetară pentru 2009 şi a arătat că priorităţile Executivului pentru acest an sunt crearea de noi locuri de muncă, sprijinirea mediului de afaceri, absorbţia fondurilor comunitare, asigurarea unor investiţii publice masive în infrastructură, ca modalitate alternativă de creare a locurilor de muncă, şi evitarea derapajelor sau a accentuării discrepanţelor pe plan social. "Sub pretextul crizei, să nu sacrificăm categorii sociale vulnerabile", a spus premierul. El a mai adăugat că au fost discutate şi probleme legate de corelarea politicilor bugetar-fiscale cu cele monetare. "Nu în ultimul rând, l-am rugat pe domnul guvernator să îmi facă câteva recomandări cu privire la personalităţi care să facă parte din Consiliul Economic Consultativ pe care îl voi crea la nivelul primului-ministru, pentru a fundamenta şi susţine politicile economice în perioada următoare", a mai spus premierul.
Citește pe Antena3.ro