Bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului pentru anul 2012 este unul precaut si merge in principal pentru acoperirea arieratelor de 1,09 miliarde de lei facute in ultimii ani, a declarat secretarul de stat in MDRT Eugen Curteanu.
"Fata de bugetul rectificat pe 2011, pentru anul viitor avem 3,45 miliarde de lei, adica o scadere de 11,22%. Bugetul este precaut, pentru ca nu putem sa ne scoatem din contextul general european, care duce o criza financiara, una identitara si o criza de competitivitate. Banii acopera arieratele in principal, dar vor fi directionati si catre programele incepute de minister inainte de criza, precum si pentru investitii noi", a spus Curteanu, la conferinta "Romania Construct Forum", organizata de Mediafax.
Din totalul arieratelor de 1,09 miliarde de lei, 450 de milioane de lei provin din programele de drumuri, 414 milioane de lei din programele de canalizare si 151 de milioane de lei din programul de alimentare cu apa.
"Comparatiile bugetului MDRT cu cele pentru invatamant si sanatate nu-si au rostul. Sigur avem nevoie si de investitiile in invatamant si spitale, dar fara drumuri, apa si canalizare nici aceste sectoare nu pot functiona", a afirmat secretarul de stat.
El a spus ca o problema a ministerului din acest an a fost incercarea de a multumi toate companiile cu care are contracte incheiate, prin acoperirea arieratelor.
"Au existat nemultumiri si din partea celor care au lucrari demarate, dar si din partea celor care au nevoie de investitii noi. Am incercat sa multumim pe toata lumea prin acoperirea arieratelor, mai ales ca acestea nu au fost create in ultimii doi ani, ci vin din perioada de dinaintea crizei", a adaugat Curteanu.
Proiectul de buget pe anul 2012 pentru MDRT are o valoare de 3,45 miliarde de lei, din care 88,47% este alocarea de la bugetul de stat, 7,42% sunt fonduri externe nerambursabile si 4,11% venituri proprii.
Pentru programul de constructii locuinte pentru tineri destinate inchirierii, pentru anul viitor s-au alocat 110 milioane de lei. Programul de constructii de locuinte sociale are alocata pentru anul viitor suma de 35 de milioane de lei, din care MDRT are in vedere receptionarea a 423 apartamente si finantarea obiectivelor aflate in executie din anii anteriori, respectiv 883 apartamente.
Programul pentru constructii locuinte pentru chiriasii evacuati are alocata suma de 50 de milioane de lei si vizeaza receptionarea a 329 apartamente si finantarea obiectivelor aflate in executie din anii anteriori, care insumeaza 1.127 de apartamente.
Alt proiect al ministerului se refera la reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare, a statiilor de tratare a apei potabile si a statiilor de epurare a apelor uzate in localitatile cu o populatie de pana la 50.000 locuitori. Alocarea prin bugetul institutiei va fi de 85 de milioane de lei, prin care se vor finanta 36 de obiective.
Reabilitarea termica a blocurilor de locuinte va fi finantata cu 70 de milioane de lei, bani cu care se vor putea finaliza 420 de obiective. Totodata, proiectul de diminuare a riscului in cazul producerii calamitatilor naturale si pregatirea pentru situatii de urgenta are alocata suma de 9,8 milioane de lei.
Reabilitarea, modernizarea si/sau asfaltarea drumurilor de interes judetean si de interes local, alimentarea cu apa, canalizarea si epurarea apelor uzate la sate, precum si in unitatile administrativ-teritorile cu resurse turistice este structurata pe doua subprograme. Subprogramul privind reabilitarea, modernizarea si asfaltarea drumurilor de interes judetean si de interes are alocata suma de 450 de milioane de lei si vizeaza in principal finantarea a aproximativ 481 kilometri de drum la nivel national si finalizarea a aproximativ 150 de kilometri. Subprogramul privind alimentarea cu apa va beneficia de 150 de milioane de lei, bani cu care se urmareste finantarea a 445 de sisteme de alimentare cu apa si a 20 de sisteme de canalizare si epurare a apelor uzate.
Pentru constructia de sali de sport s-au alocat 83,8 milioane de lei, bani din care vor fi finalizate 80 de obiective si finantate alte 130.
Consolidarea si reabilitarea de sali de sport vor beneficia de alocari financiare de 4 milioane de lei.
Anul viitor se vor construi 15 bazine de inot si se va finanta inceperea lucrarilor de constructie la alte 30, valoarea investitiilor fiind de 63 de milioane de lei. Proiectarea si construirea de sedii pentru asezaminte culturale, de drept public, in localitatile unde nu exista astfel de institutii va beneficia de 30 de milioane de lei, urmarindu-se finalizarea a 20 obiective si finantarea a 70 obiective.
Pentru restaurarea cazinoului din Constanta s-au alocat 10 milioane de lei, iar pentru finalizarea apartamentelor incepute inainte de 1989 doua milioane de lei.
Programul National Dezvoltare a Infrastructurii are alocata suma de 100 de milioane de lei.
O suma importanta (150 de milioane de lei) va fi alocata investitiilor in infrastructura turistica. Se vor finaliza astfel 15 obiective din 27 finantate.