x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dan Voiculescu: "Încă un avertisment - Ne îndreptăm spre faliment!"

Dan Voiculescu: "Încă un avertisment - Ne îndreptăm spre faliment!"

07 Iul 2011   •   09:34

Senatorul Dan Voiculescu avertizeaza, pe blogul personal, ca Romania este complet descoperita in fata noii crize financiare. Redam integral acest mesaj:

"Noul val al crizei economice mondiale, care se resimte deja in intreaga Europa, va fi diferit de criza din ultimii 3 ani. In 2008, criza a fost, in primul rand, financiara, in 2011 criza este structurala. In 2008 am avut o miscare pe orizontala care s-a propagat relativ uniform in spatiul euro-atlantic. In 2011 criza loveste vertical. Economiile cu structura puternica si flexibila vor rezista, economiile fragile se vor prabusi.

In ultimii 3 ani, economia emisferei de nord si-a schimbat semnificativ dinamica: in timp ce economiile mari si-au redus vulnerabilitatea fata de fluctuatiile de pe piata internationala, sprijinind puternic producatorii interni, economiile neperformante au supravietuit crizei indatorandu-se masiv si decimandu-si producatorii interni cu suprataxare si reducerea deliberata a consumului. Romania este exact in aceasta situatie.

In loc sa sustina productia interna, in loc sa incurajeze inteligent consumul, in loc sa construiasca, Guvernul roman a demolat. Veniturile majoritatii populatiei s-au redus la jumatate in ultimii 3 ani, consumul s-a contractat pana la nivelul anului 2005, datoria externa s-a dublat in doi ani, economia subterana este estimata la 40 de miliarde de euro, iar peste 100.000 de IMM-uri au falimentat doar in anul 2010.

In acest moment, economia nationala este complet descoperita in fata crizei, iar actualul regim, care a ignorat toate avertismentele economistilor, nu stie si nu poate sa o protejeze. Solutii inca avem. Spre exemplu, un TVA redus la 5% pentru alimentele de baza ar ajuta si producatorii si populatia si bugetul de stat. Un alt exemplu: un pachet de masuri dedicat clasei de mijloc, care sa contina credite fara dobanda si facilitati fiscale in primii 3 ani de activitate, ar reporni economia si ar reduce semnificativ somajul. Insa, din pacate, regimul Basescu-Boc nu stie decat sa taie, sa reduca si sa ne impinga iresponsabil spre falimentul de stat'.

×
Subiecte în articol: criza economica Dan Voiculescu