x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Decizie amănată pentru Nabucco

Decizie amănată pentru Nabucco

01 Dec 2007   •   00:00

Decizia finală pentru proiectul Nabucco a fost amănată pentru inceputul lui 2008. Werner Auli, directorul diviziei de gaze a OMV, compania care conduce consoţiul Nabucco, a precizat că "decizia finală va fi făcută in primul trimestru al anului 2008, in loc de sfărşitul acestui an", potrivit publicaţiei austriece WirtschaftsBlatt.





Decizia finală pentru proiectul Nabucco a fost amănată pentru inceputul lui 2008. Werner Auli, directorul diviziei de gaze a OMV, compania care conduce consoţiul Nabucco, a precizat că "decizia finală va fi făcută in primul trimestru al anului 2008, in loc de sfărşitul acestui an", potrivit publicaţiei austriece WirtschaftsBlatt. Intreruperile temporare de livrări de gaze in urma disputelor dintre Rusia, Belarus şi Ucraina au provocat mai multe temeri in privinţa siguranţei aprovizionării din cauza dependenţei de gaze ruseşti.

O primă problemă ce trebuie rezolvată este alegerea celui de-al şaselea partener. Pe lăngă OMV, MOL, Transgaz, Bulgargaz şi Botas mai trebuie ales un acţionar din grupul german RWE şi cel francez Gaz de France. Auli a refuzat să spună dacă nemţii de la RWE sau francezii de la Gaz de France ar putea semna un acord in acest sens.
Surse apropiate situaţiei, citate de WirtschaftsBlatt, au declarat că RWE are şanse mai mari să fie selectată.
Există, de asemenea, discuţii dacă să fie acceptate ambele companii pentru a da forţă proiectului. Recent, un raport al Erste Bank menţiona că trebuie demarate negocierile pentru stabilirea taxei de transport, pentru ca respectivele companii ce vor face parte dintre acţionari să poată contracta credite pentru a demara practic lucrările.
In ultima vreme Nabucco a fost de mai multe ori criticat, in principal deoarece exclude Rusia sau Gazprom, dar şi că regiunea Caspică n-ar avea suficiente gaze naturale care să-l alimenteze şi deci ar fi nevoie de gaze din Iran. Comisarul pentru Energie Andris Piebalgs a declarat, in această săptămănă, că problema gazelor iraniene este "irelevantă" pentru realizarea proiectului Nabucco. "Gazele iraniene nu sunt nici necesare, nici dorite, pentru realizarea Nabucco, in acest etapă", a arătat purtătorul de cuvănt al comisarului european Ferran Tarradellas.

O altă lovitură primită a fost semnarea unui acord intre Gazprom şi Eni pentru constituirea unei companii mixte care să contruiască gazoductul South Stream pe sub Marea Neagră pănă in Bulgaria, iar de acolo să treacă prin Grecia, pe sub Marea Adriatică şi să ajungă in Italia.
Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor a criticat recent faptul că, deşi Uniunea Europeană sprijină proiectul Nabucco, mai multe state UE au semnat acorduri separate cu Gazprom pentru proiecte comune. Printre aceste state şi companii sunt italienii de la Eni pentru South Stream şi germanii de la E.ON pentru North Stream.
Gazoductul Nabucco trebuie să fie gata in 2012, va avea circa 3.300 kilometri lungime şi va transporta anual 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale din zona caspică in UE, pentru a reduce dependenţa faţă de Rusia.

×
Subiecte în articol: economic nabucco