Deficitul bugetar a urcat cu un punct procentual în luna august şi a ajuns la 4,5% din PIB. Cheltuielile cu personalul au fost cu 10,8% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 4,5% din PIB după primele opt luni ale anului, în urcare cu un punct procentual comparativ cu nivelul înregistrat la finele lunii iulie, de 3,5% din PIB-ul revizuit, potrivit datelor publicate vineri de Ministerului Finanţelor Publice (MFP).În termeni absoluţi, deficitul bugetar a fost de 22,3 miliarde de lei după primele opt luni, rezultat din venituri totale de 103,2 miliarde de lei şi cheltuieli totale de 125,59 miliarde de lei.
Valoarea deficitului la finele lunii august a fost calculată luând în considerare Produsul Intern Brut revizuit de 497,32 miliarde de lei, luat în calcul la rectificarea bugetară.
La capitolul încasări, cele mai importante scăderi au fost înregistrate la veniturile din capital, care au scăzut cu 54,6% faţă de perioada similară din 2008. La capitolul alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii, veniturile au fost cu 44,7% mai mici faţă de aceeaşi perioadă din 2008.
O scădere semnificativă a încasărilor a fost înregistrată şi la impozitul pe comerţul exterior şi tranzacţiile internaţionale (taxe vamale), care s-au diminuat cu 33,4%.
Colectările din TVA au scăzut cu 19,9% faţă de aceaşi perioadă a anului trecut, în timp ce sumele obţinute din impozitul pe profit au fost cu 15,2% mai mici faţă de primele opt luni din 2008.
În ceea ce priveşte cheltuielile, creşteri importante s-au înregistrat la dobânzi, unde costurile au urcat cu 53,9%, respectiv 1,3 miliarde faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Cheltuielile cu personalul au fost cu 10,8% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv 3,18 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cu bunurile şi serviciile au scăzut uşor, cu 0,9%, respectiv 172 milioane lei. Cheltuielile de capital (investiţii - n.r.) au coborât cu 6,1%, respectiv 809 milioane de lei.
Fondul Monetar Internaţional a fost de acord, la începutul lunii august, după prima evaluare a acordului stand-by de împrumut, cu o creştere a deficitului bugetar la 7,3% în 2009, de la proiecţia anterioară de 4,6%.
Noua proiecţie a pornit de la faptul că veniturile bugetare sunt prognozate să fie mai reduse în acest an cu 17 miliarde lei faţă de estimarea iniţială.