Bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 20 de miliarde de lei în primele şapte luni ale anului, echivalentul a 3,9% din PIB, după ce a urcat în luna iulie cu aproape două miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Deficitul bugetar a fost rezultatul unor venituri totale de 93,3 miliarde lei, mai mari cu 1,2% comparativ cu perioada similară din 2009, şi a unor cheltuieli de 113,3 miliarde de lei, cu 3,2% peste cele din primele şapte luni ale anului trecut.
Pe venituri, creşterea încasărilor din TVA s-a înregistrat îndeosebi pe lunile iunie şi iulie, influenţa din majorarea cotei de la 19% la 24% urmând a se reflecta începând cu august. Veniturile din accize au crescut ca urmare a majorării nivelului de accizare aplicat de la 1 ianuarie 2010, a cursului mediu euro/leu luat în calcul la plata accizelor pentru anul 2010, precum şi a creşterii cuantumului accizei la unele produse.
Totodată, se menţin decalaje importante la impozitul pe profit (-3,2%), impozitul pe venit (-5,4%), precum şi la contribuţiile de asigurări sociale (-5,3%).
În ceea ce priveşte cheltuielile, cele de personal au scăzut cu 4,7% la nivelul bugetului general consolidat, dar au urcat cu 3,5% ca urmare a reorganizării unor instituţii publice care au trecut, începând cu noiembrie anul trecut, de la finanţarea din venituri proprii şi subvenţii, la finanţare integrală din bugetul de stat.
Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au redus cu 2,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, scăderea fiind mai accentuată la bugetul de stat (-24,8%), în timp ce la bugetele locale acestea sunt mai mari cu 7,8%. La administraţiile locale, cheltuielile cu bunuri şi servicii au continuat să urce, înregistrând un avans de 1,9 puncte procentuale.
Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital precum şi programe de investiţii finanţate din surse interne şi externe, au fost pe primele şapte luni în sumă de 14,4 miliarde lei, respectiv 2,8% din PIB.
La prima rectificare bugetară din acest an, aprobată la jumătatea lunii august, Guvernul a estimat în scădere veniturile la bugetul consolidat cu 3,4 miliarde lei, iar cheltuielile cu 714 milioane lei, cele mai mari diminuări de încasări fiind la impozitul pe venit, accize şi impozitul pe profit, Guvernul bazându-se pe resurse suplimentare din creşterea TVA.
Cheltuielile pe acest an ale bugetului asigurărilor pentru şomaj au fost majorate cu 1,1 miliarde lei prin rectificarea bugetară, Guvernul anticipând pentru perioada imediat următoare o reducere a numărului de salariaţi faţă de prognoza utilizată la construcţia iniţială a bugetului.
Pentru întregul an se estimează o reducere în termeni reali a Produsului Intern Brut de 1,7-1,9%, comparativ cu creşterea de 1,3% avută în vedere la fundamentarea bugetului iniţial, şi un deficit bugetar de 6,8%, ţinta fiind inclusă şi în acordul cu FMI.
Citește pe Antena3.ro