x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Despăgubiri de la furnizorii de gaze

Despăgubiri de la furnizorii de gaze

13 Oct 2007   •   00:00

Consumatorii casnici vor putea primi din 2008 depăgubiri intre 30 şi 50 de lei de la furnizorii de gaze naturale dacă aceştia nu le vor comunica in termen de 15 zile răspunsuri la solicitări in legătură cu factura, clauzele contractuale sau calitatea gazelor. Potrivit unui ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare in domeniul Energiei privind standardul de performanţă pentru furnizarea gazelor naturale, pentru orice zi suplimentară de intărziere peste cele 15 zile, companiile vor trebui să plătească cinci lei consumatorului pentru solicitările legate de incheierea sau modificarea unui contract sau de calcul al facturii, şi de zece lei in privinţa sesizărilor care se referă la calitatea gazului livrat.
Valoarea de cinci lei, respectiv zece lei se va aplica inclusiv pentru ziua in care furnizorul va transmite consumatorului un răspuns la solicitarea acestuia.
In acelaşi timp, consumatorul va putea cere furnizorului plata unor penalităţi suplimentare, de 150 de lei in cazul in care nu a transmis un răspuns sau nu a plătit despăgubirile anterioare in termen de 20 de zile de la data in care aceste obligaţii devin scadente.
Aceste penalităţi suplimentare nu se vor putea aplica dacă există un proces intre furnizor şi consumator.
Potrivit ordinului, furnizorul este obligat să asigure un serviciu telefonic permanent pentru reclamaţii, al cărui număr trebuie scris pe factura emisă.
Dacă un consumator sesisează scăpări de gaze, furnizorul are obligaţia de a transmite consumatorului perioada in care va sosi o echipă de intervenţie şi numărul de inregistrare alocat reclamaţiei in cauză.
Anual, furnizorii trebuie să transmită un raport către ANRE in privinţa realizării indicatorilor de performanţă şi a numărului de solicitări primite pentru incheierea de contracte.

×
Subiecte în articol: economic