x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Destinatii - Vacanta de iarna in nordul tarii

Destinatii - Vacanta de iarna in nordul tarii

de Florina Zainescu    |    30 Noi 2005   •   00:00

Iarna, zapada, schi, sanius, relaxare… Daca va miroase a vacanta, dar nu v-ati facut inca planuri, va "vindem" noi cateva ponturi. Ce-ati zice sa va petreceti cateva zile in Bucovina sau Maramures?

AFACERI DE IARNA
Iarna, zapada, schi, sanius, relaxare... Daca va miroase a vacanta, dar nu v-ati facut inca planuri, va "vindem" noi cateva ponturi. Ce-ati zice sa va petreceti cateva zile in Bucovina? Sau poate va "suna" mai bine Maramuresul?

Proprietarii de hoteluri si pensiuni din nordul tarii va asteapta cu bratele deschise si cu preturi pentru toate buzunarele. Si ale voastre, dar si ale lor.

AGLOMERATIE MARE. Cu greu mai gasesti un loc liber daca vrei sa intampini Anul Nou in hotelurile si in cabanele din Bucovina

DIVERSE. Atractia principala din Vatra Dornei o reprezinta sporturile de iarna. Mai ales ca statiunea suceveana vine cu o oferta destul de consistenta: zboruri cu parapanta, cursuri de schi si expeditii cu snowmobilul, doua partii de schi alpin omologate si o alta de schi fond. Pana de Sarbatori, dar si dupa, cazarea in Vatra Dornei este destul de ieftina. Pentru o camera cu doua paturi la pensiuni trebuie sa scoateti din buzunar circa 70-80 de lei noi pentru o noapte de cazare, in functie de numarul de margarete, ne-a declarat Carmina Chiuzan, de la Serviciul de Promovare si Dezvoltare a Turismului si Salvamont din statiune. Fara masa insa. Gazdele va pot asigura si acest serviciu, insa va trebui sa platiti, in plus, 35-40 de lei pe zi de persoana. Un loc la un hotel de doua stele costa circa 50 de lei de persoana, daca doriti sa ramaneti mai putin de trei nopti. Daca vreti sa stati mai mult, hotelierii va vor lua doar 50 de lei pentru noaptea de cazare, spune Chiuzan. De asemenea, daca vreti sa stati la un hotel de trei stele, veti plati in jur de 60 de lei de persoana, pe noapte, daca sejurul este de maximum trei nopti, respectiv 50 de lei daca stati mai mult. Dar hotelierii nu asigura decat micul dejun inclus in aceste tarife. Asa ca ori va luati mancare de acasa, ori mancati la restaurant, dupa posibilitati.

CRACIUN. Aceste tarife sunt valabile si in perioada sarbatorii Nasterii Domnului, mai ales ca nu sunt multi aceia care renunta la Craciunul traditional, in familie, sustine Carmina Chiuzan. Asa ca locuri libere sunt din belsug. "Gradul de ocupare este de 50%-60%, mai aglomerat fiind la pensiuni. Am observat ca turistii care vin sa-si petreaca Craciunul aici se orienteaza catre agroturism. Taiatul porcului, pomana porcului, plimbari cu sania trasa de cai, obiceiurile stramosesti sunt principalele puncte de atractie", considera Chiuzan.

PRETURI. Revelionul aduce incasari de cel putin 2 milioane de lei (peste 500.000 de euro) proprietarilor de hoteluri si pensiuni din Vatra Dornei. Si asta la un calcul sumar. Atat pensiunile, cat si hotelurile din statiune si-au "momit" clientii cu pachete atractive. Astfel, un sejur de patru nopti intr-o pensiune de doua margarete costa circa 650 de lei de persoana, pensiune completa, in timp ce la trei si patru margarete costa intre 750 si 900 de lei de persoana. In pret sunt incluse si masa festiva si carnavalul de Revelion. Sejururile la hotel sunt ceva mai scumpe. Minivacanta de patru zile costa, la un hotel de doua stele, circa 800 de lei, in timp ce la trei stele acelasi pachet ajunge la circa 900 de lei de persoana. In pret sunt cuprinse: cazarea, micul dejun, masa de Revelion si nelipsitul carnaval.

OBICEI. La Borsa turistii vin doar pentru sporturi de iarna

REZERVAT! Insa nu va grabiti sa contribuiti si voi la cresterea incasarilor din acea perioada, pentru ca toate cele 2.500 de locuri de cazare omologate si clasificate din Vatra Dornei sunt de mult rezervate. "De Anul Nou nu mai este nimic liber, gradul de ocupare fiind de peste 100%. Adica s-au facut rezervari pentru toate locurile de cazare din evidentele noastre, dar si pentru cele neomologate. In unele hoteluri sau cabane vor fi montate paturi pliante, pentru ca cererea este foarte mare", ne-a spus Carmina Chiuzan.

CAMPULUNG. Daca la Vatra Dornei nu mai aveti sanse sa va faceti Revelionul, mai gasiti locuri libere la Campulung Moldovenesc. "La noi mai sunt locuri libere. Nu am batut inca palma cu nimeni", ne-a declarat Sorin Fota, proprietarul Pensiunii Manoir Mignon, de patru margarete. Si la Complexul Hotelier Eden mai sunt locuri libere. Cu 895 de lei de persoana va puteti petrece aici cinci zile: 29 decembrie-2 ianuarie. In pret sunt incluse, pe langa cazare, micul dejun, masa festiva de Revelion, foc de artificii, o cina-surpriza si spectacole de datini de iarna. Doar la Hotel Zimbrul si la Cabana Rarau nu mai sunt locuri libere. Dar puteti sa va faceti rezervari pentru Craciun. Un sejur de trei zile (23-26 decembrie) la Zimbrul costa 349 de lei de persoana. Oferta celor de la Eden este tot pentru trei zile de cazare (24-27 decembrie) - 400 de lei de persoana. Pe langa cazare, veti beneficia si de alte servicii: mic dejun, pomana porcului, cina de sarbatoare. In extrasezon, o camera la un hotel din Campulung se inchiriaza cu circa 100-160 de lei noi. Pana in sarbatori si dupa 2 ianuarie, la Cabana Rarau o camera de doua persoane costa 50 de lei: 25 de lei de persoana.

BORSA, RAIUL SCHIORILOR
Sute de turisti romani si straini vin in fiecare iarna la Borsa pentru a-si "lustrui" schiurile pe partia de peste 1.800 de metri lungime din localitate. Localitatea "geme" de oaspeti, mai ales la sfarsit de saptamana, dar si de Revelion, cand nu mai gasesti locuri libere nici in statiune, dar nici in oras. "Totul este rezervat. Multe vile s-au inchiriat inca din vara. Ba unii cand pleaca de aici la 2-3 ianuarie, rezerva deja cabana pentru Revelionul urmator", a declarat Ionel Paul Timis, seful Serviciului Salvamont din Borsa. Insa pana la 27-28 decembrie si dupa 2-3 ianuarie sunt locuri de cazare berechet - circa 1.000 de locuri, a apreciat Timis. Iar preturile sunt chiar bune: de exemplu, 35-40 de lei noi locul la Cabana Ursul, 80-100 de lei camera cu doua paturi la Pensiunea Mihali, 120-140 camera la Hotel Cerbul si Vila Focus. Din pacate, in afara de schi, statiunea cam duce lipsa de alte distractii. Nu sunt discoteci. Doar vreo doua restaurante si cateva baruri. Iar unele dintre pensiuni au masa de biliard sau de tenis.

×