Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a cumpărat calculatoare, fără licitaţie, de la un om de afaceri trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru că ar fi dat şpagă în schimbul unui contract cu statul. Mai mult, plecând de la specificaţiile tehnice ale computerelor, prezentate în caietul de sarcini, se poate constata că acestea au fost achiziţionate la un preţ dublu faţă de cel al pieţei.
DIICOT a atribuit pe 14.06.2017, în urma unei cereri de oferte, un contract privind „furnizare computere personale (unitate de bază, monitor, tastatură, mouse) cu OS Windows 10 Professional x64 şi suită Microsoft Office 2016 x64, preinstalate şi activate în limba română”. Criteriul a fost preţul cel mai scăzut, iar ofertantul câştigător este Maguay Computers SRL din Bucureşti. Firma va primi de la DIICOT 593.000 de lei, fără TVA, în condiţiile în care valoarea estimată iniţial a contractului era de 600.000 lei. Au mai depus oferte Net Brinel SRL, Phoenix IT SRL şi Silva Sistems SRL.
Dincolo era mai ieftin!
Potrivit caietului de sarcini, DIICOT a cumpărat 100 de calculatoare cu procesor Intel Core i5 3Ghz generaţia 7 cu memorie 4 GB şi 50 de computere cu procesor Intel Pentium G4400 3,3 Ghz cu memorie 4 GB. La un cost total al achiziţiei de 593.000 lei, rezultă un preţ mediu de aproape 4.000 lei, fără TVA, pentru un singur calculator. La o simplă căutare pe site-urile de specialitate, găsim computere cu specificaţii similare sau chiar mai bune, care pot fi cumpărate şi cu 2.000 de lei bucata, cu TVA inclus. Asta fără a mai aduce în discuţie faptul că la o achiziţie de 150 de unităţi era de la sine înţeles şi un discount din partea comerciantului.
Contracte serioase cu statul
Maguay Computers SRL are ca domeniu de activitate fabricarea calculatoarelor şi a raportat pentru anul 2016 o cifră de afaceri de 28.335.781 lei şi un profit net de 140.690 lei, cu 26 angajaţi, dar şi datorii totale de 18.009.508 lei. Potrivit Sistemului Electronic de Achiziţii Publice, firma a beneficiat în ultimii ani de peste 130 de contracte cu statul, în valoare totală de circa 14,5 milioane de euro.
Cel mai important client a fost Compania Naţională de Radiocomunicaţii Navale Radionav SA Constanţa, care a oferit firmei Maguay Computers, în octombrie 2015, un contract de 3,2 milioane de euro.
În top se mai află Judeţul Bihor, cu achiziţii de 2,5 milioane de euro, dar şi MApN, cu un contract de 1,2 milioane de euro. Pe listă se mai află Ministerul Finanţelor, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale, Curtea de Conturi etc.
Patron arestat de DNA pentru corupţie
Maguay Computers SRL a fost înfiinţată în 1997 de Pavel Pughin, Eduard Pughin şi Corvin Pughin. În 2011, Corvin Pughin, alături de Adrian Ciureanu şi Daniela Druguş, directori în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi, au fost arestaţi la cererea DNA într-un dosar de corupţie, cu un prejudiciu de peste 6,1 milioane lei, din bani europeni. În decembrie 2011, Corvin Pughin şi Maguay Computers SRL, cei doi directori, dar şi Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi, au fost trimişi în judecată sub acuzaţia că ar fi trucat licitaţia pentru realizarea platformei de e-learning a universităţii.