x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dijmărescu: Punctul cel mai de jos al recesiunii în acest an va fi în trimestrul al treilea

Dijmărescu: Punctul cel mai de jos al recesiunii în acest an va fi în trimestrul al treilea

11 Iun 2009   •   00:00

Punctul cel mai de jos al recesiunii în acest an va fi în trimestrul al treilea, a declarat, astăzi, viceguvernatorul BNR Eugen Dijmărescu, indicând scăderea creditării companiilor începând cu luna aprilie.



"Ceea ce aş fi crezut cu ceva timp în urmă, faptul că punctul cel mai jos al recesiunii era în trimestrul al doilea, acum îl aşteptăm în trimestrul al treilea. La începutul anului, în ianuarie-februarie, chiar începusem să fiu puţin optimist, deoarece creditarea începuse să dea semne de ieşire din prăpastia din trimestrul al patrulea. Totuşi, în luna aprilie există o aplecare în jos, o decelerare de 1% a creditelor noi acordate companiilor", a spus Dijmărescu, citat de Mediafax.

El a menţionat că "încet-încet" rata dobânzii la creditele noi pentru corporaţii înregistrează o scădere de la lună la lună.

"Cred că piaţa de capital şi piaţa bancară se confruntă cu aceleaşi probleme. Vrem să dăm credite, problema este cui şi de ce, pentru că am vrea să luăm şi înapoi", a adăugat Dijmărescu.

Oficialul BNR a apreciat că primele semne ale revenirii economiei este posibil să apară în ultimul trimestru al anului şi că trimestrul al treilea va fi mai slab decât perioada ianuarie-martie, în condiţiile unor rezultate nesatisfăcătoare în agricultură.

"Trimestrul al treilea s-ar putea să acumuleze şi efecte ale agriculturii. Dacă anul agricol nu va fi bun, atunci trimestrul III va fi mai slab ca primul trimestru. Dacă vom avea un an agricol bun, vom avea cam acelaşi nivel (de scădere a PIB - n.r.). În ceea ce priveşte recesiunea, cred că avem de-a face cu un «L», nu cu «V» sau «W»", a spus Dijmărescu.

În luna mai, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat că economia românească va traversa o recesiune în "V", cu o scădere, urmată de o revenire treptată, şi că punctul minim al acestei scăderi a fost atins în primul trimestru.

El a afirmat că în doilea trimestru s-ar putea relua creşterea economică şi că îşi menţine speranţa că economia va înregistra un avans pozitiv până la sfârşitul anului. (V.A.)

×
Subiecte în articol: economic trimestrul