x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dinu Patriciu: Europa se minte singură - Germania are datorii ascunse de 5.000 de miliarde de euro. Criza sa nu e a datoriilor, ci una demografică. Moneda euro este o frână pentru dezvoltare iar UE este o colonie germană

Dinu Patriciu: Europa se minte singură - Germania are datorii ascunse de 5.000 de miliarde de euro. Criza sa nu e a datoriilor, ci una demografică. Moneda euro este o frână pentru dezvoltare iar UE este o colonie germană

de Daniel Ionaşcu    |    18 Oct 2011   •   17:28

Europa nu are o criza economica, nici una a datoriilor, ci este una politica dar care este cauzata de una demografica, a declarat astazi omul de afaceri Dinu Patriciu.

“In Europa varsta medie este de 44 de ani, fata de 33 de ani in China sau Turcia. E evident ca multa vreme nu vom iesi din aceasta criza, pana cand politicienii nu schimba conceptele', a spus omul de afaceri. El a mai adaugat ca ponoasele crizei le vor trage tot statele de la marginea Europei, deoarece capitalul se intoarce catre tarile-mama sI lasa fara sange aceste economii.

El a mai spus ca situatia Germaniei nu este asa roz precum se crede sI ca tara are mari datorii ascunse. “Doua treimi din exporturile germane se fac in tarile europene. Europa este un Hinterland. Germania nu este un exportator global. Ne mintim singuri. Datoriile Germaniei de 2.000 de miliarde de dolari sunt cele oficiale din datoria publica. Dar cele locale, municipale sau ale landurilor sunt 5.000 de miliarde de euro', a mai afirmat omul de afaceri.

Hinterlandul defineste teritorii unde puterea este prezenta fara a fi luat an stapanire administrativ sau cu totul. Practic, Patriciu spune ca suntem un fel de colonie germana, tinuta doar pentru a le cumpara bunurile.

Omul de afaceri a mai precizat ca moneda euro este mai mult o frana pentru dezvoltare, avand in vedere ca economia creste cu 2-4% in Europa fata de 8-10% in alte state ale lumii sI ca asta inseamna nu stabilitate, ci transformarea Europei intr-un muzeu.

“Fiscalitatea comuna inseamna frana pentur tarile in curs de dezvoltare. Punct. Cand adopti o fiscalitate, ii adopti sI handicapurile. Sistemul de impozitare european este mostenit din feudalism, TVA-ul provine din zeciuiala. Motivul pentru care Europa creste incet in ultimii zeci de ani este fiscalitatea de tip feudal. Este impozitata munca, prin impozitele directe si energia, prin accize. Plus TVA, care este o aberatie dezvoltata din dorinta birocratiei de a se umfla. E mult mai natural impozitul pe consum de 9% din SUA. Cum sa-i faci pe greci sa fie nemti? Trebuie sa-i lasi in durerea lor sa fie greci. Trebuie sa gasesti altceva. Impozit pe circulatia marfii, de exemplu' a conchis miliardarul.

×