x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Doar 13% vor casă.

Doar 13% vor casă.

de Daniela Ivan    |    23 Mai 2011   •   21:00

Vestile pentru dezvoltatorii si agentii imobiliari nu sunt nici pe departe atat de bune, iar piata imobiliara din orase este departe de a-si reveni. Doar 13% dintre ro­ma­nii care traiesc in orase in­ten­tioneaza sa-si cumpere o locuinta in urmatorele 12 luni, potrivit unui sondaj al ISRA Center Marketing Research. Studiul arata ca 7 din 10 romani care traiesc in orase de­tin o locuinta proprietate perso­nala, dar cifrele se nuanteaza considerabil in functie de varsta. In timp ce romanii cu varste intre 50-65 de ani sunt proprietari in proportie de peste 90%, doar 40% dintre romanii cu varsta intre 20-34 de ani detin o locuinta proprie. Cu toate astea, doar 13 romani dintr-o suta isi pun problema sa-si cumpere o casa, desi preturile au co­borat in ultimii doi ani la juma­ta­te fata de valorile din 2008.

De ase­menea, 15% dintre cei care de­tin o locuinta intentioneaza sa isi reamenajeze casa in urmatoarele 12 luni, in timp ce 9% ar dori sa isi schimbe mobilierul. In plus, in urmatorul an, 3% dintre cei care detin deja o locuinta ar vrea sa si-o schimbe, in timp ce numai 1% ar vrea sa isi achizitioneze o a doua lo­cuinta. Vestile sunt destul de proa­ste si pentru bancheri. Doar 7% din cei care doresc sa-si cum­pere o lo­cuin­ta vor sa apeleze la un credit ban­car, potrivit studiului ci­tat. In Oltenia se afla cele mai multe persoane care in prezent resping cate­go­ric ideea de a contracta un cre­dit in viitorul apro­piat. Sondajul a relevat ca 3 din 10 romani detin cre­di­te bancare, cei mai multi din Mun­­tenia si Oltenia si cu varste de 35-40 de ani. Bucurestiul se afla la polul opus, cu cele mai putine credite.

Din pacate, programul Prima Casa 4 bate pasul pe loc pentru ca Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri va trebui sa transmita bancilor conventiile necesare pentru introducerea normelor la BNR. Prima casa 4 va beneficia de un buget in valoare de 1,2 miliarde de euro.

×
Subiecte în articol: economia