x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dobânzile în pas cu inflaţia

Dobânzile în pas cu inflaţia

de Daniela Ivan    |    31 Mai 2009   •   00:00

Rata dobânzii de politică monetară va scădea gradual, în linie cu traiectoria descendentă a preţurilor de consum, fără ajustări bruşte, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

 

"O traiectorie a dobânzii fără mişcări bruşte e de preferat uneia cu mişcări brutale. Cel puţin datele de până acum ne arată că traiectoria inflaţiei este evident descendentă. Personal, cred că o traiectorie a ratei dobânzii în concordanţă cu traiectoria ratei inflaţiei, deci fără mişcări brutale, este preferabile oricărei alte variante.....nu văd de ce-ar trebui mişcări brutale pentru că n-avem incertitudini majore legate de traiectoria creşterii preţurilor. Probabil, la produsele alimentare dinamica preţurilor va depinde şi de secetă", a declarat Mugur Isărescu, într-un intreviu acordat Mediafax.

Inflaţia lunară s-a redus în aprilie la 0,27%, aproape la jumătate faţă de nivelul de 0,5% consemnat în martie, iar rata anuală a coborât de la 6,71% la 6,45%. Banca Naţională a României a fixat pentru 2009 o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual, şi prognozează că indicatorul se va plasa la 4,4% în luna decembrie. De la începutul anului, BNR a redus de două ori rata dobânzii de politică monetară, de la 10,25% în decembrie 2008 la 9,5% pe an, aplicată de la 7 mai."Susţin în continuare că o ţară ca România nu-şi permite rate reale (ale dobânzii - n.r.) peste 3%. Rata reală inclusă în modelul nostru macroeconomic este chiar mai jos de atât", a adăugat guvernatorul BNR.Dacă se va menţine până la finele anului ecartul dintre inflaţie şi dobândă, rata de politică monetară ar putea, astfel, să coboare până în jur de 7 - 7,5% pe an.

Tituri de stat în valută

Finanţele ar putea emite titluri de stat în valută cu scadenţa pe termen mai îndelungat, pe piaţa internă, ca parte a instrumentelor de investire negociate cu băncile comerciale în cadrul înţelegerii de la Viena, reconfirmată la Bruxelles, a mai anunîat guvernatorul BNR. "Titlurile în valută ar putea să fie pe o perioadă mai îndelungată, ar putea să fie un prim pas. Tot acest «gentlemen's agreement» e gândit pe baza de parteneriate. Desigur, cu excepţia normelor prudenţiale (...) Prima măsură a fost scăderea RMO la pasivele cu scadenţe reziduale de peste 2 ani. A fost un stimulent şi o să mai fie şi altele. Acestea sunt enunţate ca principii, nu sunt ca fapte. Factualizarea acelor principii din înţelegerile cu băncile se va face prin măsuri de politică economică, prin aranjamente triunghiulare, de tipul unor emisiuni de titluri în valută, a anunîat Isărescu.

×
Subiecte în articol: economic