x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dopul care scoate sucul din sticla

Dopul care scoate sucul din sticla

07 Feb 2005   •   00:00

ECONOMIC/BUSINESS
INVENTIE - Descoperirea unui sibian, evaluata la un milion $ Dispozitiv de inchidere si evacuare a lichidelor sub presiune este numele oficial al dopului-minune. Apesi pe el si Cola iese singura din sticla. Functioneaza la fel ca un sifon. Merge si la apa minerala, dar si la bere.
ADRIAN MIHAI

INEDIT. Dopul se foloseste de presiunea sucului pentru a-l scoate din sticla
Daca e lichid si are bule, dopul il va scoate din sticla. Unul dintre avantajele lui este ca nu mai lasa sa se piarda din "acidul" bauturii, crede Virgil Nandrea, "parintele" inventiei. Minunea are si "certificat de nastere", brevetul obtinut de la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci la sfarsitul anului trecut. Nandrea este convins ca, datorita acestei idei, poate sa se imbogateasca. Conditia este ca dopul sa ajunga la cine trebuie, spune el. Un specialist cu vechime in inventica i-a estimat chiar o suma: un milion de dolari. El nu a pus inca un pret pe ideea sa. Spre deosebire de alti inventatori, mult prea mandri de inventiile lor, Nandrea nu tine mortis sa castige o anumita suma de bani. Vrea doar atat cat "sa fie multumit". Timp de patru ani, a cheltuit pentru a o breveta. Acum, el crede ca a venit vremea ca ea sa produca.

RETETE. Dopul mai are o utilizare. El se poate folosi impreuna cu un alt utilaj, brevetat si el. Cu ajutorul acestuia, ceaiul tau de plante medicinale pus intr-o sticla dotata cu dopul-minune poate capata "bule" intr-un minut. Pe lista bauturilor incercate si de care Nandrea a fost incantat se afla laptele batut si zeama de varza carbogazoasa. El vede insa un mare viitor in retetele de ceaiuri. Fiecare va putea sa mearga cu propria compozitie pana la magazinul din colt. Acolo, utilajul maistrului Nandrea ii va adauga gazul mult apreciat de catre consumatorul roman. Aceasta inventie este si ea scoasa "la vanzare". Nandrea are insa un plan si pentru cazul in care nu va gasi pe nimeni dispus sa investeasca pentru a exploata brevetul pe scara larga. Isi va face propria unitate de carbogazare. Deja a facut un calcul. In varianta pesimista, castigul rezultat este la nivelul unui salariu european de circa 1000 de euro.

El nu a abandonat insa nici munca de cercetare. Alte idei asteapta sa fie schitate si brevetate. "Am sapte brevete clare si frumoase si destepte", spune inventatorul, entuziasmat de potentialul ideilor sale. Una dintre bariere o constituie costurile de inregistrare, prea mari pentru un om obisnuit.

DE VALOARE

"Un specialist in inventica a estimat ca dopul mi-ar putea aduce chiar si un milion de dolari, cu conditia sa ajunga la cine trebuie din industria bauturilor carbogazoase" - Virgil Nandrea, inventator

MEDALII
Desi la concursurile internationale de inventica, romanii castiga medalii de aur, numele inventatorilor nu le regasim insa si in celebrele topuri cu milionari romani. Inventiile raman doar un motiv de mandrie, dar si de frustrare pentru "parintii" lor. Utilizarea in practica este sabotata uneori chiar de orgoliul inventatorilor.

×
Subiecte în articol: economic nandrea dopul