Apelul presedintelui Traian Basescu catre presa de a folosi cu atentie cuvantul criza in actualul context nu a ajuns si la membrii Guvernului. Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, a declarat ieri ca Guvernul analizeaza perspectivele economice in contextul revenirii crizei pe plan international. "Bineinteles, criza a inceput, trebuie sa vedem exact cum suntem. Sa nu uitam un lucru, Guvernul Romaniei pana acum a luat foarte multe masuri, efectele acestor masuri urmeaza sa fie vazute. Daca va uitati cumva in momentul de fata la declaratiile care au aparut in statele vestice, in statul american, liderii indruma economiile catre o consolidare, deci catre o ajustare a exceselor, lucru pe care Guvernul Romaniei l-a facut de doi ani. La noi, acum efectele pozitive incep sa apara si s-a vazut acest lucru", a afirmat Dragoi, intrebat daca prognoza de crestere economica din strategia fiscal-bugetara, de 4% pentru 2012, nu este prea optimista in contextul apropierii unui nou val al crizei si al "datelor proaste" privind economia romaneasca publicate de INS. "Contextul discutiei de ieri, la care a facut referire presedintele, era contextual crizei, cum ne pozitionam", a adaugat Dragoi.
Guvernul considera ca masurile convenite pana in prezent cu FMI si CE sunt suficiente in contextul problemelor de pe pietele internationale si trebuie doar continuate, situatia fiind sub control si supravegheata "cu arma la picior", a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu. "Ministerul Finantelor a informat Guvernul in legatura cu ce se intampla pe pietele financiare si am ajuns la concluzia ca masurile cuprinse in acordul cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala privind consolidarea fiscala, restructurarea companiilor de stat, restructurari in aparatul de stat, inclusiv plata arieratelor sunt suficiente. Noi trebuie sa continuam aceste masuri, deci nu mai este nevoie sa luam masuri suplimentare. In momentul de fata totul este sub control si, bineinteles, cu arma la picior", a spus Ialomitianu.
In schimb, Guvernul a amanat reducerea contributiilor sociale pentru angajatori pana la "momentul optim", deoarece in situatia economica actuala nu isi permite sa adopte o asemenea masura, a anuntat Ialomitianu. Guvernul a adoptat miercuri strategia fiscal-bugetara pana in anul 2014, document care nu prevede insa si reducerea CAS.
Voiculescu: Intregul Glob e in criza profunda
"Realitatea este ca nu numai Romania, intregul Glob se afla intr-o criza profunda si criza, din pacate, este o continuare a crizei incepute in 2009, numai ca peste criza financiara determinata de derivatele financiare din fondurile de investitii si din banci s-a suprapus o criza fara precedent, si anume o criza de subconsum. Si ca sa fie tabloul si mai grav, peste criza de subconsum a venit o criza de supraproductie. Avem de-a face cu o debalansare pe care eu o numesc criza structurala de sistem", a declarat senatorul Dan Voiculescu in emisiunea Subiectiv difuzata de postul Antena 3.
"Acest Guvern (Guvernul Boc) are un comportament de vataf,un vataf nu stie decat sa bata, sa ia. Guvernul nu are un comportament constructiv, de dezvoltator, de strateg." "Cunosc personal 20-30 de parlamentari ai puterii care maine ar vota suspendarea presedintelui. Dar le este frica... frica de Basescu", a precizat liderul Partidului Conservator.
"Nu va fie frica, pentru ca Basescu nu sta vesnic la Cotroceni, nu sta pana in 2014 si eu sper ca nici pana in 2012." "Urmeaza ca societatea civila, Romania tacuta, sa se trezeasca si sa stranga un milion de semnaturi pentru a-l demite pe Traian Basescu."