x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Drăgoi: Bineînţeles, criza a început

Drăgoi: Bineînţeles, criza a început

de Vali Blanaru    |    10 Aug 2011   •   21:00
Drăgoi: Bineînţeles, criza a început

Apelul presedintelui Traian Basescu catre presa de a folosi cu atentie cuvantul criza in actualul context nu a ajuns si la membrii Guvernului. Bog­dan Dragoi, secretar de stat in Mi­nisterul Finantelor Publice, a de­cla­rat ieri ca Guvernul analizeaza per­spectivele economice in contextul revenirii crizei pe plan inter­na­tio­nal. "Bineinteles, criza a inceput, tre­buie sa vedem exact cum suntem. Sa nu uitam un lucru, Guvernul Ro­ma­niei pana acum a luat foarte multe ma­suri, efectele acestor masuri ur­mea­za sa fie vazute. Daca va uitati cum­va in momentul de fata la de­cla­ratiile care au aparut in statele vestice, in statul american, liderii indruma economiile catre o consolidare, deci catre o ajustare a exceselor, lucru pe care Guvernul Romaniei l-a facut de doi ani. La noi, acum efectele pozitive incep sa apara si s-a vazut acest lu­cru", a afirmat Dragoi, intrebat daca prog­noza de crestere economica din stra­tegia fiscal-bugetara, de 4% pentru 2012, nu este prea optimista in con­textul apropierii unui nou val al cri­zei si al "datelor proaste" privind economia romaneasca publicate de INS. "Contextul discutiei de ieri, la care a facut referire presedintele, era contextual crizei, cum ne pozitio­nam", a adaugat Dragoi.

Guvernul considera ca masurile convenite pana in prezent cu FMI si CE sunt suficiente in contextul pro­blemelor de pe pietele internationale si trebuie doar continuate, situatia fiind sub control si supravegheata "cu arma la picior", a declarat mi­nistrul Finantelor, Gheorghe Ia­lo­mi­tianu. "Ministerul Finantelor a in­format Guvernul in legatura cu ce se intampla pe pietele financiare si am ajuns la concluzia ca masurile cu­prin­se in acordul cu FMI, Co­misia Europeana si Banca Mon­dia­la pri­vind consolidarea fiscala, restructu­rarea companiilor de stat, restructu­rari in aparatul de stat, inclusiv plata arieratelor sunt suficiente. Noi trebuie sa continuam aceste ma­suri, deci nu mai este nevoie sa luam masuri suplimentare. In momentul de fata totul este sub control si, bineinteles, cu arma la picior", a spus Ialomitianu.

In schimb, Guvernul a amanat re­ducerea contributiilor sociale pentru angajatori pana la "momentul op­tim", deoarece in situatia economi­ca ac­tuala nu isi permite sa adopte o ase­menea masura, a anuntat Ia­lo­mi­tia­nu. Guvernul a adoptat miercuri stra­tegia fiscal-bugetara pana in anul 2014, document care nu prevede insa si reducerea CAS.

Voiculescu: Intregul Glob e in criza profunda
"Realitatea este ca nu numai Romania, intregul Glob se afla intr-o criza profunda si criza, din pacate, este o continuare a crizei incepute in 2009, numai ca peste criza financiara determinata de derivatele financiare din fondurile de investitii si din banci s-a suprapus o criza fara precedent, si anume o criza de subconsum. Si ca sa fie tabloul si mai grav, peste criza de subconsum a venit o criza de supraproductie. Avem de-a face cu o debalansare pe care eu o numesc criza structurala de sistem", a declarat senatorul Dan Voiculescu in emisiunea Subiectiv difuzata de postul Antena 3.

"Acest Guvern (Guvernul Boc) are un comportament de vataf,un vataf nu stie decat sa bata, sa ia. Guvernul nu are un comportament constructiv, de dezvoltator, de strateg." "Cunosc personal 20-30 de parlamentari ai puterii care maine ar vota suspendarea presedintelui. Dar le este frica... frica de Basescu", a precizat liderul Partidului Conservator.

"Nu va fie frica, pentru ca Basescu nu sta vesnic la Cotroceni, nu sta pana in 2014 si eu sper ca nici pana in 2012." "Urmeaza ca societatea civila, Romania tacuta, sa se trezeasca si sa stranga un milion de semnaturi pentru a-l demite pe Traian Basescu."

×