x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dupa privatizare - Listarea BCR, fara oferta publica

Dupa privatizare - Listarea BCR, fara oferta publica

de Adrian Mihai    |    26 Ian 2006   •   00:00

AVAS a publicat ieri pe site-ul institutiei contractul de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR). Potrivit acestuia, actiunile BCR vor fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, in maximum trei ani de la preluare, prin listare directa sau oferta publica. Participatia Erste Bank nu va trebui sa scada insa sub pragul de 50% plus o actiune din capitalul social, potrivit contractului de privatizare.

Procesul de dezvoltare a bancii este stopat pana la finalizarea vanzarii. Partea romana a mai acceptat ca banca in totalitate si filialele sale sa deruleze, pana la preluarea efectiva, operatiuni numai in cursul obisnuit al activitatii, care sa nu aiba un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare. Numarul de salariati nu poate creste cu mai mult de 2%, iar salariile cu mai mult de 5%.

Actionarii Bancii Comerciale Romane (BCR) vor incasa dividende aferente anului trecut in suma de cel mult 50% din profitul net obtinut in 2005. Contractul semnat intre actualii actionari si castigatorul privatizarii - Erste Bank - mai stipuleaza ca BCR se obliga ca in perioada dintre semnarea documentelor de privatizare si finalizarea procesului sa nu acorde dividende sau alta forma de distribuire, cu exceptia celor cuvenite pentru anul 2005. AVAS va avea dreptul sa incaseze o parte din dividendele, care vor fi distribuite pentru 2006, in limita perioadei cat va detine actiunile BCR.

CLAUZE DURE. Erste Bank poate sa intrerupa imediat si neconditionat contractul de privatizare inainte de finalizare, daca BCR ar inregistra pierderi de peste 300 de milioane de euro. Pentru un prejudiciu intre 150 de milioane de euro si 300 de milioane de euro, Erste Bank va acorda vanzatorului un termen de 30 de zile in care AVAS va remedia modificarea negativa sau va despagubi BCR cu intreaga suma. (Adrian Mihai)

PENALIZARI SI DESPAGUBIRI
Erste Bank va achita penalitati reprezentand 10% din pretul platit statului in schimbul actiunilor BCR pentru fiecare caz de incalcare a obligatiilor din contractul de privatizare, in timp ce despagubirile asumate de partea romana nu pot depasi 50% din valoarea pachetului transferat. Penalitatile vor fi calculate prin raportare la pretul achitat de Erste Bank pentru actiunile AVAS la BCR, in valoare de 2,23 miliarde de euro. Printre interdictiile impuse bancii austriece se numara dizolvarea, lichidarea, falimentarea sau instituirea administrarii speciale, mentinerea identitatii corporative a BCR si instrainarea actiunilor timp de trei ani de la preluare. AVAS a prezentat o serie de garantii, a caror incalcare determina acordarea de despagubiri. Printre cele mai importante se numara detinerea titlurilor scoase la vanzare, respectarea legislatiei in domeniul privatizarii si corectitudinea unor date privind BCR (actiuni, capital social, filiale, bunuri, contracte semnificative, contabiliate, angajati, litigii, pretentii restante neachitate). AVAS s-a obligat sa compenseze Erste pentru prejudiciul suferit de BCR in legatura cu restituirea sediului central al bancii din Bdul Regina Elisabeta.
×
Subiecte în articol: economic privatizare erste erste bank