Economia României a crescut în trimestrul III cu 4,3 % faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 1,9% faţă de trimestrul anterior, se arată în estimările Institutului Naţional de Statistică (INS). INS menţionează că sunt date recalculate ca urmare a modificării modelelor adoptate şi a altor criterii de calcul. Chiar şi aşa, creşterea este deosebit de spectaculoasă în viziunea INS, raportată la toate celelalte surse de evaluare, de la Banca Naţională la agenţiile internaţionale.
Creşterea economică înregistrată de România în primele nouă luni ale anului a fost de 4,2%, atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier, comparativ cu perioada similară din 2017, iar faţă de trimestrul al doilea din 2018 Produsul Intern Brut în trimestrul III a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,9%, potrivit datelor "semnal" ale INS. Raportat la acelaşi trimestru din 2017, PIB în trimestrul III din 2018 a înregistrat o creştere cu 4,3% pe seria brută şi cu 4,1% pe seria ajustată sezonier.
Comisia Europeană (CE) a revizuit semnificativ în scădere estimările referitoare la creşterea economiei României în 2018, de la 4,5% la 3,6%
Cifrele INS se află în contradicţie cu estimările tuturor celorlalte entităţi, care văd creşteri mult mai mici. Astfel, analiştii de la Bloomberg şi ING vorbesc despre o creştere de la an la an de 3% a României, în timp ce Reuters avansează un procent de 3,3%.
Toţi ne revizuiesc în scădere
De asemenea, Comisia Naţională de Prognoză a revizuit în scădere de la 5,5% la 4,5% creşterea economică din acest an, în timp ce Banca Naţională a României (BNR) menţiona decelerarea accelerată a creşterii economice. Şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a revizuit, în jos, estimările privind evoluţia economiei româneşti. Dacă în luna aprilie FMI estima că, în 2018, România va înregistra în acest an cea mai mare creştere economică din Europa, de 5,7%, în raportul publicat pe 9 octombrie FMI şi-a revizuit, în jos, prognozele referitoare la avansul economiei româneşti până la 4%. Creşterea anunţată de INS este astfel surprinzător de mare, în condiţiile în care toate sursele indică stagnări şi creşteri revizuite în scădere.