x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie EFECTELE CRIZEI / Buget de austeritate: 2,5% creştere economică, deficit de cel mult 2%

EFECTELE CRIZEI / Buget de austeritate: 2,5% creştere economică, deficit de cel mult 2%

de Daniela Ivan    |    17 Ian 2009   •   00:00

Proiectul de buget 2009 este construit pe o creştere economică de 2,5% şi pe un deficit în jur de 2% din PIB. Preşedintele Băsescu s-a dus personal la Guvern să se asigure că bugetul este unul de austeritate.



Guvernul a discutat ieri într-o primă lectură proiectul de buget pe 2009. În linii mari va fi un buget mai sărac decât cel de anul trecut pentru că va fi construit pe o creştere economică de 2,5%, faţă de 7,8% în 2008, şi un deficit bugetar estimat în jurul a 2% din PIB faţă de 5,2% anul trecut. Totodată, Guvernul estimează că numărul de şomeri va creşte în România, de la circa 403.400 de persoane la circa 505.000. Preşedintele Traian Băsescu a ţinut să fie prezent la discuţiile despre buget şi a discutat aproximativ 20 de minute cu membrii Cabinetului, mesajul său fiind unul de solidaritate cu Guvernul, a declarat la finalul şedinţei  premierul Emil Boc. Şi ministrul de finanţe Gheorghe Pogea a făcut declaraţii la finalul şedinţei. El a spus că majorările salariale în sectorul public vor fi operate în limita permisă de nivelul maxim al cheltuielilor bugetare programate pentru acest an, de 34,6% din PIB, în condiţiile în care veniturile sunt proiectate la cel mult 32,1%. "Majorările salariale nu au făcut obiectul discuţiei. Limita cheltuielilor este de 34,6% din PIB, iar în acest cadru vom încerca să trecem majorările. Dacă încap vor trece, dacă nu, nu vor fi trecute", a precizat Pogea. Totodată, câştigul salarial mediu brut luat în calcul pentru acest an este de 1.890 lei, în creştere cu 5,8%. Bugetul are în vedere şi o reducere a deficitului de cont curent până la 10,3% din PIB, faţă de un nivel estimat pentru 2008 de 13,5% din PIB.

CRITICI

Premierul Emil Boc nu a scăpat prilejul să critice vechiul guvern. "Datele analizate până în prezent indică pentru 2008 un deficit bugetar de 5,2%, în condiţiile în care cheltuielile bugetare au fost cu 6,7 miliarde de euro mai mari decât încasările. Banii au fost utilizaţi nu pentru investiţii, ci pentru cheltuieli de personal (cu 35% mai mari decât în 2007) şi achiziţionarea de bunuri şi servicii (cu 36% mai mari decât în 2007)", a declarat premierul Boc. El a explicat că supraestimarea veniturilor s-a făcut în principal pe trei zone: fonduri externe nerambursabile, colectarea TVA şi venituri nefiscale. "Pe fonduri externe nerambursabile, România nu a absorbit nici un euro în 2007 şi îşi propunea să absoarbă 10,6 miliarde lei în 2008. Realitatea arată că s-au absorbit 2,8 miliarde lei", a precizat Pogea. "Pe TVA, vechiul guvern îşi propunea să colecteze 47 miliarde lei şi a realizat 40,8 miliarde lei. Deci rămâne o diferenţă echivalentă cu 1,67 miliarde euro, respectiv 1,2% din PIB", a mai spus ministrul. Fostul Guvern şi-a propus în proiectul de buget pentru 2008 să atragă o sumă de 2,87 miliarde euro, dar a contractat cu 1,2 miliarde euro mai puţin.

×
Subiecte în articol: economic miliarde