Elena Udrea, ministrul Turismului vrea să dărâme construcţiile ridicate „ilegal” pe litoral. „Prin derogare de la Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, toate lucrările de construcţii/construcţiile realizate pe terenuri proprietate publică sau privată, cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 597/2001, se desfiinţează în condiţiile şi cu respectarea procedurii prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2010 privind unele măsuri pentru întărirea disciplinei în construcţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 3/2011”, se arată în proiectul de act normativ postat pe site-ul instituţiei.
În plus, Udrea măreşte de zece ori cuantumul amenzilor aplicate operatorilor prinşi pe picior greşit de deschiderea sezonului estival, schimbând şi instituţia care se ocupă de constatarea şi aplicarea contravenţiilor. Astfel, operatorii care mai execută în perioada sezonului estival lucrări de pregătire, reparare, curăţare a clădirilor, sau de reparare a străzilor, trotuarelor şi dotărilor tehnico-edilitare subterane şi aeriene vor fi sancţionaţi cu amendă cuprinsă între 10.000- 50.000 de lei, faţă de 1.000-5.000 de lei cât era până acum.
În acest sens, Udrea modifică Legea nr. 597/2001 privind unele măsuri de protecţie şi autorizare a construcţiilor în zona de coastă a Mării Negre, potrivit proiectului de act normativ postat în dezbatere pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).
„În prezent există semnale alarmante privind nerespectarea legislaţiei privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi a disciplinei în acest domeniu, în special cu privire la numărul considerabil de construcţii care se realizează în zona de coastă a Mării Negre, cu încălcarea prevederilor Legii nr. 597/2001 privind unele măsuri de protecţie şi autorizare a construcţiilor în zona de coastă a Mării Negre, acţiuni cu efecte negative necontrolabile care generează scăderea considerabilă a calităţii vieţii şi mediului construit şi natural în zona litoralului românesc, scăderea calităţii activităţilor turistice şi de agrement, a atractivităţii staţiunilor turistice, precum şi afectarea pe termen lung a dezvoltării teritoriale durabile a acestora şi a celorlalte localităţi riverane Mării Negre”, se arată în Nota de Fundamentare a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă.
Deoarece unele consilii locale ale unităţilor administrativ-teritoriale riverane Mării Negre nu au reactualizat planurile urbanistice generale şi planurile urbanistice zonale cu avizul obligatoriu, prealabil, al autorităţii administraţiei publice centrale cu atribuţii în domeniul turismului, se menţine prevederea privind zona de interdicţie temporară de construire pe coasta Mării Negre, având o lăţime de 300 ml înspre uscat, respectiv 2 ml spre apă, considerate de la linia mării. După aprobarea proiectului Ordonanţei, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se face de către personalul de control şi inspecţie din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii, aflat în subordinea MDRT.
Ordonanţa de urgenţă urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial.