x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Elena Udrea face curat pe litoral

Elena Udrea face curat pe litoral

de Elena Stan    |    11 Apr 2011   •   18:39
Elena Udrea face curat pe litoral

160716-mamaia-zona-cazino-constructiii-ilegale-demolari-jandarmi-12.jpgElena Udrea, ministrul Turismului vrea să dărâme construcţiile ridicate „ilegal” pe litoral. „Prin derogare de la Legea nr. 50/1991 privind auto­rizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, toate lucrările de construcţii/construcţiile realizate pe terenuri proprietate pu­blică sau privată, cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 597/2001, se desfiinţează în condiţiile şi cu res­pec­ta­rea procedurii prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2010 privind unele măsuri pentru întărirea disciplinei în construcţii, apro­bată cu modificări şi completări prin Legea nr. 3/2011”, se arată în proiectul de act normativ postat pe site-ul instituţiei.

În plus, Udrea măreşte de zece ori cuantumul amenzilor aplicate operatorilor prinşi pe picior greşit de deschiderea sezonului estival, schim­bând şi instituţia care se ocupă de constatarea şi aplicarea contra­ven­ţii­lor. Astfel, operatorii care mai execută în perioada sezonului estival lu­crări de pregătire, reparare, curăţare a clădirilor, sau de reparare a stră­zilor, trotuarelor şi dotărilor tehnico-edilitare subterane şi aeriene vor fi sancţionaţi cu amendă cuprinsă între 10.000- 50.000 de lei, faţă de 1.000-5.000 de lei cât era până acum.

În acest sens, Udrea modifică Legea nr. 597/2001 privind unele măsuri de protecţie şi autorizare a construcţiilor în zona de coastă a Mării Negre, potrivit proiectului de act normativ postat în dezbatere pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).

„În prezent există semnale alarmante privind nerespectarea legis­la­ţiei privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi a disciplinei în acest domeniu, în special cu privire la numărul considerabil de construcţii care se realizează în zona de coastă a Mării Negre, cu încăl­ca­rea prevederilor Legii nr. 597/2001 pri­vind unele măsuri de protecţie şi au­to­rizare a construcţiilor în zona de coastă a Mării Negre, acţiuni cu efec­te negative necontrolabile care ge­nerează scăderea considerabilă a ca­lităţii vieţii şi mediului construit şi na­tural în zona litoralului românesc, scă­derea calităţii activităţilor turisti­ce şi de agrement, a atractivităţii sta­ţiu­nilor turistice, precum şi afectarea pe termen lung a dezvoltării teritoria­le durabile a acestora şi a celorlalte localităţi riverane Mării Negre”, se arată în Nota de Fundamentare a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă.

Deoarece unele consilii locale ale unităţilor administrativ-teritoriale riverane Mării Negre nu au reactuali­zat planurile urbanistice generale şi planurile urbanistice zonale cu avizul obligatoriu, prealabil, al autorităţii administraţiei publice centrale cu atri­buţii în domeniul turismului, se men­ţine prevederea privind zona de in­terdicţie temporară de construire pe coasta Mării Negre, având o lăţime de 300 ml înspre uscat, respectiv 2 ml spre apă, considerate de la linia mării. După aprobarea proiectului Ordonanţei, constatarea contra­ven­ţiilor şi aplicarea sancţiunilor se face de către personalul de control şi ins­­pecţie din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii, aflat în subordi­nea MDRT.

Ordonanţa de urgenţă ur­mează să intre în vigoare în 10 zile de la pu­blicarea ei în Monitorul Oficial.

×
Subiecte în articol: economia