Italienii de la Enel au semnat ieri contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud. Pentru 820 de milioane de euro, italienii vor intra in posesia a 67,5% din acţiunile companiei care furnizează energie electrică Bucureştiului.
Italienii de la Enel au semnat ieri contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud. Pentru 820 de milioane de euro, italienii vor intra in posesia a 67,5% din acţiunile companiei care furnizează energie electrică Bucureştiului.
Contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud, prin care Enel va prelua 67,5% din acţiunile celei mai mari filiale a companiei Electrica, a fost semnat, in sfărşit, ieri, la Guvern, de directorul general al Electrica, Corneliu Stan, şi de directorul general executiv Enel Romănia, Mateo Codazzi. După ce săptămăna trecută a venit degeaba la Bucureşti, semnarea contractului fiind amănată in ultima clipă, Fluvio Conti, preşedintele Enel, nu a mai luat parte la ceremonie. Şi nici premierul Călin Popescu Tăriceanu, care a descoperit ieri că are agenda incărcată, deşi duminică anunţase că va participa. Privatizarea Electrica Muntenia Sud este o afacere bună atăt pentru stat, care a obţinut un preţ foarte bun - 820 milioane de euro - , căt şi pentru consumatorii finali, care vor scăpa de penele de curent, a declarat Teodor Atanasiu, preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, prezent la eveniment.
INVESTIŢII. Insă nu toţi cei 820 milioane euro vor fi plătiţi efectiv statului romăn. Enel va cumpăra direct 50% din acţiunile companiei, pentru 395 milioane euro, iar pentru restul de 17,5% din acţiuni va subscrie noi titluri, in cadrul unei majorări de capital in sumă de 425 milioane de euro. Enel şi-a propus să investească in următorii 15 ani un miliard de euro pentru creşterea calităţii serviciilor şi modernizarea reţelei Electrica Muntenia Sud. "Aceste investiţii masive vor conduce la siguranţa reţelei, imbunătăţind calitatea serviciilor şi reducănd intreruperile in furnizarea energiei electrice", a declarat Mateo Codazzi. In primii trei ani, planurile grupul italian vizează investiţii de 220 milioane de euro la Muntenia Sud şi estimează să obţină venituri totale de 1,4 miliarde de euro. Insă grupul italian nu şi-a propus să recupereze investiţiile prin majorarea tarifelor la energia electrică, a asigurat Codazzi.
Ultima "consultaţă" a lui Stancev
Privatizarea Electrica nu a fost străină de scandalul de spionaj şi trădare privind privatizarea unor obiective importante din portofoliile Ministerelor Economiei. Potrivit referatului inaintat instanţei de judecată, ultima mare "consultanţă" acordată de Stamen Stanchev, consultant internaţional al Credit Swiss First Boston, acuzat in Romănia de spionaj, a fost chiar cea legată de privatizarea EMS. Conform anchetatorilor, prin intermediul consilierului Dorinel Mucea, preşedintele comisiei de privatizare, Stanchev ar fi obţinut lista cu ofertele făcute de cele cinci societăţi rămase in competiţie. Mucea i-ar fi inmănat datele lui Stanchev in ziua de 27 martie 2006. Beneficiind de aceste cifre, firma ENEL a inaintat cea mai bună ofertă, fiind declarată căştigătoare. Astfel, in timp ce statul negocia cu italienii, acelaşi stat intocmea dosare penale.
Citește pe Antena3.ro