x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Energia hidro, de trei ori mai puţină din cauza secetei

Energia hidro, de trei ori mai puţină din cauza secetei

de Cristian Anton    |    31 Iul 2017   •   10:50
Energia hidro, de trei ori mai puţină din cauza secetei

Precipitaţiile înregistrate în ultimele zile şi pentru intervale scurte de timp s-au manifestat pe suprafeţe bazinale mici şi nu au influenţat semnificativ regimul hidrologic în bazine hidrografice. De aceea, se poate vorbi în continuare despre deficit de apă pe fluviul Dunărea, potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA). 

Nivelul redus al Dunării afectează semnificativ producţia de energie hidro, care este cea mai ieftină. De exemplu, producţia în hidrocentrale era, la sfârşitul săptămânii trecute, de doar 900 de MW, de trei ori mai mică decât în mod normal. Asta în condiţiile în care 40% din producţia Hidroelectrica provine de la hidrocentralele de pe Dunăre- Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II. În plus, gradul de umplere pe principale lacuri de acumulare este de circa 68%, nivel care nu afectează producţia de energie în centralele de pe lacuri.

Preţuri duble faţă de 2016

Gradul de umplere este puţin sub medie la două baraje, respectiv Izvorul Muntelui (CHE Stejaru) şi Vidra (Lotru - Ciunget). Acest deficit are ca efect creşterea preţului energiei pe bursă, potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). „Ne confruntăm cu o situaţie de hidraulicitate foarte redusă care s-a mai întâmplat de câteva ori în decursul timpului, iar rezultatele au fost aceleaşi, adică o scădere a ofertei de vânzare în general, în piaţă, care s-a reflectat cu o creştere a preţurilor”, a explicat Natalia Vlad, director în cadrul ANRE. Preţurile pe bursă au ajuns la niveluri medii zilnice de peste 250 de lei pe MWh, de două ori mai mari decât anul trecut în aceeaşi perioadă. 
 

Ploile însemnate din ultima vreme au fost pe suprafeţe mici şi nu au dus la creşterea Dunării. Rezervele de apă scad şi pot apărea probleme
 

×