Austriecii de la Erste Group au incheiat un acord cu patru SIF-uri, pentru achizitionarea a 24,12% din BCR, pentru 435 de milioane de euro. Daca achizitia va fi perfectata (e necesar acordul formal al actionarilor SIF-urilor), Erste va detine 93,5% din BCR.
Erste Grup a propus ca plata actiunilor sa se faca in proportie de 4/5 in actiuni Erste si 1/5 in numerar.
'Erste Group Bank anunta incheierea unui acord de principiu cu patru dintre cei cinci actionari minoritari la Banca Comerciala Romana (BCR) - SIF Banat Crisana, SIF Transilvania, SIF Munteania si SIF Oltenia. Dupa finalizarea proceselor de aprobare de la SIF-urile participante, achizitia va fi executata printr-o serie de tranzactii. SIF Moldova poate subscrie la acelasi acord, in cazul in care opteaza pentru acest lucru', se arata intr-un comunicat Erste remis MEDIAFAX.
'Strategia noastra a fost intotdeauna sa detinem maximum posibil in filialele noastre si suntem bucurosi sa avem acum aceasta posibilitate si la BCR. In pofida perioadei dificile traversate, Erste Group, ca si investitor strategic, are o viziune pe termen lung si isi mentine increderea si angajamentul fata de Romania', a declarat Manfred Wimmer, Chief Financial Officer, Erste Group.
Acordul prevede ca SIF-urile participante renunta la dreptul de a solicita listarea BCR, precum si la dreptul de a incasa dividende speciale.
La finalul tranzactiei, fiecare SIF participant va detine maximum 1,0% in Erste Group. Participatiile SIF-urilor in cadrul Erste Group sunt supuse unei perioade minime de detinere. Fiecare SIF participant poate tranzactiona maximum 25% din actiunile Erste Group imediat dupa achizitionare, si la fel pe parcursul urmatoarelor intervale de 6 luni, 12 luni si respectiv 18 luni din momentul achizitiei.
Aditional tranzactiei cu SIF-urile participante, Erste Group va continu faca anual oferte de cumparare separate actionarilor BCR din randul salariatilor (acestia mai detin 0,48% din BCR), folosind acelasi principiu de calcul ca in anul 2010.
Prin contractul de privatizare, Erste Bank s-a angajat sa listeze BCR in cel mult trei ani de la finalizarea preluarii, respectiv luna octombrie 2009. In august 2009 Erste a semnat cu SIF-urile un acord prin care listarea BCR a fost amanata cel mult doi ani.
In acordul semnat in 2009 se prevede si ca listarea BCR trebuie solicitata fie de cele cinci SIF-uri catre Erste, fie in baza unui acord scris intre Erste si cel putin trei SIF-uri.
Update
Actiunile SIF au urcat cu pana la 7,4% dupa anuntul privind pachetele detinute la BCR
Bursa a avansat cu 0,68% la deschidere, intr-o piata in care actiunile celor cinci SIF-uri au inregistrat cresteri cuprinse intre 3,37% si 7,39%, investitorii reactionand vizibil la incheierea acordului de principiu de Erste cu patru dintre SIF-uri pentru preluarea pachetelor detinute la BCR.
Investitorii au ridicat preturile actiunilor SIF-urilor inca de la deschidere, pe rulaje mai mari decat cele din sedintele precedente.
Astfel, dupa primele minute, titlurile SIF Oltenia si SIF Transilvania consemnau cele mai vizibile cresteri, de 7,39% si, respectiv, de 7,28%. Totodata, titlurile SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia avansau cu 6,47% si, respectiv, cu 5,79%.
Actiunile SIF Moldova avansau intr-un ritm mai lent, cu 3,37%.
Titlurile SIF Oltenia si SIF Transilvania erau si cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 3 milioane lei si, respectiv, de 1,5 milioane lei. Actiunile SIF Oltenia au ajuns la 1,09 lei, iar titlurile SIF Transilvania au urcat la 0,501 lei.
Evolutia actiunilor SIF-urilor a amplificat cresterea indicelui BET-FI la 4,34%. Indicele include si titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au stagnat in primele minute.
Tranzactiile cu actiunile SIF, in valoare cumulata de 6,2 milioane lei, au reprezentat 79% din lichiditatea pietei, de 7,9 milioane lei.
La preturi in crestere usoara erau tranzactionate si actiunile altor companii listate la BVB, revenirea fiind sustinuta de evolutia pietelor externe.