Celebrul ansamblu folcloric Rapsodia Română s-a desfiinţat de mult, dar clădirea din centrul Bucureştiului, de pe Lipscani, unde acesta şi-a desfăşurat activitatea, continuă să fie un motiv de dispută prin tribunale. Ultimul episod s-a consumat ieri când administratorul clădirii, firma Alfa Ideal Consulting, un pui al confederaţiei sindicale Cartel Alfa condusă de Bogdan Hossu, a venit cu executor judecătoresc şi cu jandarmi pentru evacuarea unui chiriaş. Până aici lucrurile ar părea extrem de clare, mai ales că la mijloc este vorba şi de o decizie judecătorească care a dispus evacuarea. Povestea ascunde însă interese financiare mari, iar cei care au închiriat spaţiile şi, ulterior, au cerut evacuarea nu sunt proprietarii de drept ai clădirii.
În anul 2010 firma Music Concept a încheiat un contract de închiriere a unor spaţii din clădirea de pe Lipscani de la Cartel Alfa, organizaţia sindicală condusă de Bogdan Hossu susţinând că este proprietarul clădirii. În baza acestui contract, valabil până în 2018, cei de la Music Concept au renovat o parte din clădire. Ulterior Music Concept a înfiinţat Asociaţia Culturală Mişcarea Teatrală pentru Educaţie care a devenit, începând cu 2015, chiriaşă în această clădire, contractul fiind încheiat cu Alfa Ideal Consulting.
„ După ce am investit în renovare, vor să ne dea afară”
„O perioadă lucrurile au mers bine, după care cei de la Alfa Ideal au început să ne facă tot felul de şicane pentru a ne forţa să plecăm din clădire. Ne opreau apa, căldura şi multe altele”, susţine Alexandru Ghiţă, administratorul firmei Music Concept. Un lucru, de altfel, recunoscut şi de contabilul firmei Alfa Ideal Consulting, dar care spune că opririle au fost accidentale. „Noi am văzut că lucrurile nu mergeau conform înţelegerii, erau o degringoladă totală. I-am propus atunci lui Bogdan Hossu să administrăm noi clădirea şi i-am prezentat un proiect în acest sens. L-a aplicat, dar prin firma Alfa Ideal Consulting unde Cartel Alfa deţine 99% din acţiuni, iar Hossu este unul dintre administratori”, spune Alexandru Ghiţă.
Pe fondul acestor şicane şi aflând că cei de la Cartel Alfa nu erau proprietarii de drept ai clădirii, neavând astfel nicio calitate să închirieze aceste spaţii, cei de la Music Concept şi asociaţia culturală au refuzat să mai mai plătească chiriile.
În vara anului 2017 se ajunge în instanţă, iar aici apare o altă contradicţie. Pentru două speţe identice, instanţa de judecată dă două decizii diferite. Pentru Music Concept instanţa respinge cererea de evacuare, iar pentru asociaţia teatrală o acceptă.
Un şir de ileglităţi sindicale care curge din 1990
Totul porneşte de preluarea patrimoniului Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR) pe care şi l-au împărţit între ele confederaţiile sindicale înfiinţate după 1990, deşi legal UGSR nu a fost desfiinţat niciodată. Predarea şi primirea acestui patrimoniu s-a făcut în baza unui proces verbal pe data de 4 iulie 1990, pe care însă Tribunalul Bucureşti îl desfiinţează prin decizia sa din septembrie 2011 după ce a constatat că semnătura de pe acest act a preşedintelui Comitetului Naţional Provizoriu de Organizare a Sindicatelor Libere din România (CNPOSLR) a fost falsificată pentru că acesta se opunea împărţirii, ca la tarabă, a imensului patrimoniu sindical. Falsul îl constatase mai înainte Direcţia Naţională Anticorupţie, potrivit unei rezoluţii a procurorului Claudia Roşu din mai 2011. Cel care a falsificat semnătura preşedintelui CNPOSLR şi-a şi recunoscut fapta în faţa magistraţiilor şi a indicat şi persoana care i-a cerut să facă această ilegalitate. Deşi constată caracterul fals al procesului verbal, instanţa nu-l sancţionează pe falsificatorul semnăturii pentru că intervenise prescripţia răspunderii penale.
Despre clădire nu se vorbeşte niciun moment
Chiar şi în aceste condiţii în care documentul de predare-primire a patrimoniului UGSR este lovit de nulitate, despre preluarea clădirii Rapsodiei Române de pe Lipscani de către Cartel Alfa nu se pomeneşte nicăieri. Preluare are la bază forţarea prevederilor unui protocol încheiat în martie 1992 între CNSLR, condus de Victor Ciorbea care se intitulase „succesor universal” al UGSR, şi Cartel Alfa, condus de Bogdan Hossu. În document nu se vorbeşte niciun moment de preluarea clădirii, ci doar de preluarea ansamblului folcloric Rapsodia Română. Cu toate acestea, clădirea ajunge în curtea celor de la Cartel Alfa care dispun după bunul lor plac de ea şi acum.
Pasaj din Rezoluţia DNA din mai 2011 în care se desfiinţează procesul de predare-primire a patrimoniului UGSR după ce s-a contatat că a fost falsificată o semnătură
Pasaj din protocolul în care se precizează că cei de la Cartel Alfa preiau ansamblul folcloric Rapsodia Românâ şi nicidecum clădirea unde îşi desfăşura activitatea