x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie EXCLUSIV: Avocatul Remus Borza va fi numit administrator judiciar la Hidroelectrictrica

EXCLUSIV: Avocatul Remus Borza va fi numit administrator judiciar la Hidroelectrictrica

de Daniel Ionaşcu    |    19 Iun 2012   •   13:28
EXCLUSIV: Avocatul Remus Borza va fi numit administrator judiciar la Hidroelectrictrica

Avocatul Remus Borza va fi numit administrator judiciar in cazul insolventei Hidroelectrica, au declarat pentru Jurnalul National surse din justitie.

Administratorul judiciar este numit de catre judecator si va fi "interfata" acestuia cu creditorii si cu societatea. Acesta va avea capacitatea de a decide daca mentine sau reziliaza contractele considerate paguboase pentru companie.

Acesta este diferit de administratorul special, care va fi numit de catre actionarii companiei si va manageria Hidroelectrica in perioada urmatoare fiind, practic, un manager privat. Avand 80% din actiuni, ministerul Economiei, va putea impune foarte usor administratorul pe care il doreste in adunarea generala a actionarilor. "Judecatorul este practic obligat sa tina cont de aceasta cerere", au precizat sursele.

Remus Borza este un avocat din Baia Mare, venit in Capitala acum 17 ani. Potrivit ProTv, Borza gestioneaza acum prin compania Euro Insol un imperiu format din firme din imobiliare, fabrici, transporturi, ceaiuri, in total 140 de companii intrate in insolventa si cu o valoare de 600 de milioane de euro.

Printre altele este administrator judiciar desemnat pentru Romexpo, UCM Resita (in parteneriat cu alta firma) si pentru Societatea Nationala Plafar, aflata in subordinea ministerului Economiei.

Hidroelectrica a cerut vineri intrarea in insolventa la Tribunalul Bucuresti, instanta desemnand data de 20 iunie pentru primul termen. Operatiunea este vazuta drept o incercare de renuntare a contractelor bilaterale ale Hidroelectrica cu "baietii destepti".

Energia comercializata prin acestea este vanduta sub pretul pietei, astfel ca societatea de stat este prejudiciata. Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, declara la inceputul anului ca Hidroelectrica pierde anual 175-275 de milioane de euro prin aceste contracte.

×