x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Exclusiv: Guvernul va decide astăzi plafonarea tarifelor RCA de la 1 ianuarie 2024

Exclusiv: Guvernul va decide astăzi plafonarea tarifelor RCA de la 1 ianuarie 2024

de Adrian Stoica    |    28 Dec 2023   •   09:21
Exclusiv: Guvernul va decide astăzi plafonarea tarifelor RCA de la 1 ianuarie 2024
Sursa foto: Victor Stroe

Guvernul se reunește astăzi în ultima ședință din acest an, iar pe ordinea de zi figurează printre altele adoptare unei Ordonanțe de Urgență pentru plafonarea pe o perioadă de șase luni, a tarifelor  RCA de referință aplicat atât persoanelor fizice, cât și juridice. Plafonarea, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, se va face la tarifele din 28 februarie 2023 care vor fi indexate cu coeficientul de inflație de  6,8%. De asemenea, și în ceea ce privește brokerii de asigurări ei vor avea plafonat comisionul de distribuţie în cazul RCA la un procent fix de 8% 

Pentru persoanele fizice, limitarea tarifului maximal este justificată prin plafonarea la nivelul tarifului de referință publicat de către ASF, iar pentru persoanele juridice limitarea la tariful utilizat la încheierea contractelor RCA, prin intermediul mecanismului asiguratului cu risc ridicat, adică tariful de referință publicat de ASF înmulțit cu factorul N. În această situație, asigurații nu vor mai fi nevoiți să apeleze la acest mecanism și își vor putea alege asigurătorul RCA fără întârziere.

Tarifele de primă maxime sunt stabilite pentru clasa de bonus/malus B0. În funcție de istoricul de daună al asiguratului, societățile de asigurare RCA vor aplica clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale. În prezent, 98,5% dintre asigurați se află în clase de bonus și restul în clase de malus.

Această soluție temporară vine în sprijinul tuturor categoriilor de asigurați și va oferi o dispersie a riscurilor la nivelul pieței RCA, spune guvernul. 

În luna decembrie 2023 au încetat un număr de aproximativ 900.000 de contracte RCA, fapt ce a determinat o presiune asupra pieței de asigurări RCA. Astfel, mecanismul de cerere și ofertă a fost afectat și se estimează că această situație de criză, dezechilibru între cerere și ofertă și disfuncționalitate a pieței vor persista și se vor manifesta inerțial și ulterior datei de 1 ianuarie 2024 în condițiile în care doar 6 societăți autorizate în România şi două sucursale înfiinţate în baza dreptului de stabilire desfăşoară în prezent activitate de asigurare RCA, arată Guvernul în expunerea de motive a actului normativ pe care îl va adopta astăzi. Datele arată că numai în primele 6 luni din anul 2024 circa 50% (aproximativ 3,5 milioane) din contractele RCA în vigoare își vor înceta valabilitatea.

 

×
Subiecte în articol: rca tarife plafonare guvern