Hidroelectrica a propus Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) o schema de redimensionare a pietei reglementate, prin care se livreaza energie catre populatie si micile firme, astfel incat producatorul de stat sa isi recupereze pierderile, in conditiile in care acum livreaza electricitatea sub costul de productie, a declarat pentru Jurnalul National Remus Vulpescu, administratorul special al companiei.
"Piata reglementata acopera acum 28-29 TWh, ceea ce este imens. Daca se scoate energia termo, mult mai scumpa, Hidroelectrica isi poate recupera costurile fara vreo majorare de pret la populatie. Consumatorii industriali aflati inca pe piata reglementata trebuie sa fie stimulati, nu doar obligati, sa iasa pe OPCOM pentru a-si acoperi nevoile", a afirmat Vulpescu. Hidroelectrica vinde acum energia pe piata reglementata la 86 lei/MWh iar costurile sunt la 125 lei/MWh.
El a spus ca prin aceasta "redimensionare" vor fi acoperite doar populatia si institutiile publice iar concomitent Hidroelectrica va iesi pe OPCOM cu mai multa energie la vanzare. "Aceasta masura este corelata cu liberalizarea pietei, prevazuta in acordul cu FMI. Astfel, pe piata vor exista efectiv aceste cantitati de energie iar consumatorii industriali vor putea sa-si ia energia de pe OPCOM, in functie de profilul lor de consum", a mai spus el.
Negocierile cu "baietii destepti" se termina intr-o saptamana
Pe de alta parte, Remus Borza, partener la Euro Insol, compania desemnata drept administrator judiciar de catre instanta pentru Hidroelectrica, ne-a declarat ca negocierile in privinta contractelor bilaterale se vor termina pe 16 iulie. El a spus ca vineri a avut loc negocierea cu traderul Energy Financing Team (EFT) care "a venit cu o oferta mult imbunatatita fata de luna mai, dar mai e loc de mai bine". Borza a spus ca exista o serie de conditii impuse tuturor "baietilor destepti": plata integrala in avans a energiei pe 2013 si o compensatie pentru primele sase luni din acest an intre pretul de 130 lei/MWh din contracte si media de 225 lei/MWh de pe OPCOM. |n privinta duratei contractelor, acestea vor fi semnate doar pe perioada 2012-2013, a mai spus el. In schimb, Vulpescu a completat ca reprezentantii EFT "nu au avut mandat pentru semnarea unui act aditional la contract".
Marti vor intra la negocieri reprezentantii Alro, urmand ca miercuri sa se trateze cu reprezentantii Electrocarbon Slatina si Elsid Titu. Joi vor trece prin furcile caudine Alpiq Romenergie si Alpiq Industries iar vineri se va negocia cu Energy Holding. Maratonul se va incheia luni, cu EFT.