Aprecierea leului in raport cu euro da batai de cap producatorilor de mobila. Desi au crescut ca valoare in euro cu 9,7%, sumele obtinute in lei de producatorii de mobila au scazut.
Valoarea exporturilor de mobila in primele luni ale anului a inregistrat o crestere de 9,7% in valuta, comparativ cu perioada similara din 2004, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Producatorii de mobila sustin insa ca aprecierea monedei nationale, cresterea tarifelor la utilitati si a pretului masei lemnoase le-au afectat considerabil veniturile, in comparatie cu anul trecut. In primele sase luni din anul acesta s-au incasat 453,5 milioane de euro din export, spre deosebire de perioada similara a anului trecut, cand s-au incasat 423,2 milioane de euro. Cursul mediu al Bancii Nationale Romane lei/euro realizat in primele sase luni din 2004 a fost de 40.621,3 lei/euro, fata de 36.890 lei/euro inregistrat anul acesta. "Daca facem calculul in moneda nationala a sumelor incasate din exportul de mobila, atunci vom observa ca s-au pierdut sume importante", a declarat Aurel Rizea, presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania. El sustine ca de la inceputul anului au fost anulate contracte la export in valoare de 6,5 milioane de euro si ca au fost incasate 650 de milioane de euro in primele opt luni. DEPENDENTI DE EXPORT. "Exportul de mobila reprezinta 75% din productie si principalii clienti anul trecut au fost din Franta (18,3%), Germania (17,0%), Italia (12,5%), Olanda (8,1%), Austria (7,6%) sau Anglia (7,0%)", a explicat Rizea. Conform datelor furnizate de Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania, 86% din productia de mobila a fost comercializata anul trecut in statele UE. Principalii concurenti ai Romaniei pe piata europeana a mobilei sunt: Polonia, Cehia, Slovenia si Slovacia. "Industria lemnului si a mobilei reprezinta un segment competitiv. Speram ca si anul acesta sa se produca o crestere a exportului de mobila, ca si in anii anteriori", a declarat Aurica Sereny, director general adjunct in Ministerul Economiei si Comertului (MEC). PREFERINTE. Strainii prefera mobilierul realizat din panouri din lemn masiv.Citește pe Antena3.ro
SUSTINERE
|
"O firma, daca nu apare la targuri si la expozitii, se spune ca nu exista", a explicat Colev Cornel, directorul Asociatiei Forestierilor din Romania. MEC are un program prin care sprijina producatorii de mobila sa mearga la targuri si expozitii internationale. "Statul acorda o subventie de 90% din totalul cheltuielilor producatorilor care vor sa mearga la expozitiile de mobila din Moscova, Köln etc. Anul acesta, fondurile alocate acestui segment se ridica la 40 de miliarde de lei", a declarat Aurica Sereny.
|