x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Exportăm de patru ori mai mult tutun decât mâncare

Exportăm de patru ori mai mult tutun decât mâncare

25 Mar 2019   •   11:14
Exportăm de patru ori mai mult tutun decât mâncare
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

România a exportat în 2018 tutun brut şi prelucrat în valoare de 693,7 milioane de euro, de patru ori mai mult decât suma exporturilor de preparate alimentare. British American Tobacco, cel mai mare jucător pe piața tutunului din România, trimite la export către 45 de țări cum sunt Italia, Japonia, Brazilia sau Rusia aproximativ 70% din volumele fabricate la Ploiești, a doua cea mai mare fabrică din Europa a grupului. 

Din datele Institutului Național de Statistică reiese că produsele din tutun au reprezentant aproximativ 39% din totalul exporturilor de produse alimentare, băuturi și tutun și 5,5% din exportul total al bunilor de larg consum

British American Tobacco este al doilea cel mai mare contribuabil la bugetul de stat al României, contribuind anual cu aproximativ 1,7 miliarde de euro, sub formă de accize și impozite (din totalul de 3 miliarde de euro, cât însumează întreaga industrie a tutunului). De asemenea, compania este un angajator strategic, cu peste 2.500 de locuri de muncă create în mod direct și alte 25.000 de locuri de muncă create indirect, prin intermediul lanțului de aprovizionare și distribuție.

×