x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FACIAS cere Ministerului Transportului să verifice activitatea CNAIR

FACIAS cere Ministerului Transportului să verifice activitatea CNAIR

de Redacția Jurnalul    |    29 Sep 2023   •   14:26
FACIAS cere Ministerului Transportului să verifice activitatea CNAIR

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a cerut Ministerului Transporturilor să verifice procedurile de expropriere ale companiei de drumuri din subordine – CNAIR, în urma a numeroase sesizări primite din partea cetățenilor.

„Mai mulți cetățeni au reclamat la FACIAS decizii absurde și abuzive de expropriere din partea celor ce intenționează să construiască drumuri pe proprietatea lor. Răspunsul celor de la Ministerul Transporturilor trădează indiferența cu care tratează acest caz, iar asta aduce prejudicii importante pentru cetățeni.

Povestea este una revoltătoare: terenuri expropriate în mod abuziv de către CNAIR, despăgubiri amânate sau valori de compensație care nu reflectă realitatea pieței. În unele cazuri, după o expropriere brutală, terenurile au fost restituite într-o stare deplorabilă sau, și mai grav, cu o valoare drastic redusă datorită intervențiilor nejustificate. Asta reclamă cetățenii către FACIAS în cadrul campaniei „E dreptul meu”. FACIAS a luat decizia firească de a se adresa Ministerului Transporturilor, cerându-i acestuia să intervină și să verifice o companie din subordinea sa. Misiunea era simplă: să demareze o investigație și să descopere adevărul din spatele acuzațiilor și să facă lumină în acest caz.

Ministerul a răspuns fundației FACIAS, explicând că totul e în regulă, că exproprierile s-au făcut conform procedurilor. Dar de fapt răspunsul era al CNAIR, nu al Ministerului. Cum ne-am dat seama? Prin faptul că deși răspunsul era primit de la Ministerul Transporturilor, acesta purta antetul CNAIR. Practic, în loc să verifice acuzațiile venite din partea cetățenilor și să ia măsuri pentru remedierea situațiilor și sancționarea celor responsabili, Ministerul Transporturilor a redirecționat solicitarea FACIAS fix către CNAIR. Ce ar fi putut să răspundă fix cei acuzați?”, scrie FACIAS într-un comunicat de presă.

FACIAS acuză o tentativă de mușamalizarea a acestui caz, din partea Ministerului Transporturilor, în condițiile în care în CNAIR există deja o mare problemă privind cheltuirea discreționară a banului public.

„CNAIR este una dintre companiile care risipesc cei mai mulți bani din bugetul statului, aproximativ 25 de milioane de euro risipite pe studii de pre/fezabilitate rămase neutilizate, proiecte care nu au fost finalizate nici până astăzi. FACIAS derulează campania „Închideți robinetul risipei”, un demers menit să aducă în atenția opiniei publice și să combată risipa cruntă a banului public în România.

Reacția Ministerului Transporturilor reprezintă o încercare de a evita responsabilitatea și de a ascunde adevărul. Când un minister cheie din guvern alege să redirecționeze o problemă atât de importantă înapoi către entitatea direct acuzată de nereguli, înseamnă că sistemul este fie defect, fie posibil corupt.

FACIAS solicită Ministerului Transporturilor, organ de specialitate al administrației publice centrale, să își îndeplinească într-un mod activ atribuțiile și să monitorizeze concret activitatea instituțiile publice din subordine. Solicitarea a fost înaintată Ministerului Transporturilor în scopul de a dispune verificarea abuzurilor semnalate de cetățeni, nu doar pentru a-i întreba pe cei de la CNAIR dacă și-au făcut sau nu treaba”, mai spune FACIAS.

 

×
Subiecte în articol: CNAIR ministerul transporturilor facias