x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Facturi speciale pentru lemne

Facturi speciale pentru lemne

16 Iul 2004   •   00:00

Defrisarile frauduloase din ultimii ani au redus terenurile impadurite la 26,7% din suprafata Romaniei, cu mult sub media europeana care este de circa 35%.

CATALIN BUDESCU

Scaderea suprafetei impadurite a fost cauzata de defrisarile frauduloase ale padurilor si comercializarea ilegala a masei lemnoase.

Angajatii Regiei Nationale a Padurilor impreuna cu Politia au descoperit aproape 700 de infractiuni in cursul anului trecut. Autoritatile abilitate au confiscat circa 22.900 de metri cubi de material lemnos.

Tradus, acest lucru ar insemna o cantitate de aproximativ 764 de vagoane de tren incarcate cu lemne. Totodata, paguba recunoscuta de oficialii RNP pe anul trecut s-a ridicat la o cantitate de 80.000 de metri cubi de material lemnos.

Vestea buna ar putea fi ca furturile si defrisarile ilegale sunt in scadere, iar autoritatile par a intelege importanta care trebuie acordata padurii. De aceea, in aceasta perioada se afla in lucru un nou proiect de lege care va prevede impadurirea terenurilor care nu se mai pot folosi din punct de vedere agricol. Initiativa legislativa se doreste a fi o incercare ca, o data cu aderarea la Uniunea Europeana a Romaniei, procentul normal de impadurire a tarii noastre sa se situeze la nivelul de 35% din suprafata totala, la fel ca in statele occidentale.

LEGISLATIE. Printre modificarile care se regasesc in Ordonanta Guvernului Romaniei 11/2004 s-au prevazut printre altele modele noi ale formularelor "Bon de vanzare si Aviz de expeditie".

Acestea au prevazute rubrici de identificare a exploatarii lemnoase (paduri taiate) din care provine materialul lemnos transportat pe baza documentelor mentionate.

De asemenea, a fost introdus un nou document in circulatie, respectiv Registrul unic de evidenta a materialelor lemnoase, cu scopul de a monitoriza intrarile si iesirile din depozite.

Insa cele mai importante reglementari au vizat adoptarea obligatorie a facturilor fiscale speciale pentru comercializarea materialelor lemnoase si totodata introducerea unui certificat de identitate pentru materialul forestier.

MARCAJE SPECIALE. Evidenta si urmarirea brazilor de Craciun se va face prin timbrarea lor. Acelasi lucru urmand sa se intample si cu intreg materialul saditor folosit pentru reimpaduriri.

In alta ordine de idei, fiecare agent comercial care comercializeaza materiale lemnoase va trebui sa stie ca noua factura fiscala se va utiliza ca document secundar de provenienta pentru masa si materialele lemnoase tranzactionate intre persoanele juridice.

La completarea facturilor fiscale se vor aplica reglementarile specifice din domeniul financiar-fiscal.

In factura se vor inscrie obligatoriu volumul brut, sortimentele si cantitatile pe specii. Formularul de factura fiscala pentru materiale lemnoase are la baza modelul si continutul formularului de factura fiscala obisnuita, individualizat prin inscriptionarea prin pretiparirea pe diagonala stanga jos-dreapta a sintagmei "Materiale lemnoase", fiind destinat exclusiv pentru acest lucru. Toate documentele sunt furnizate si distribuite de organizatiile locale ale RNP.

BRAZI SECURIZATI DE SARBATORI

Printre alte masuri speciale de prevenire a comercializarii la negru sau a taierilor abuzive a pomilor de Craciun, in perioada sarbatorilor de iarna, toti brazii si molizii care vor urma sa fie scosi la vanzare vor avea elemente de securizare. Pomii vor fi "timbratI" prin aplicarea unui sigiliu crotaliu. Astfel, la baza trunchiului, coniferele respective vor avea o banda speciala securizata de culoare argintie inscriptionata cu culoarea verde. Acesta va fi reflectorizanta si foarte rezistenta. Fara acest element, pomii de sarbatori nu vor putea fi vanduti catre populatie.
×
Subiecte în articol: economic lemnoase