x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Facturile la încălzire au crescut şi cu 25%. În unele cazuri, cheltuielile au crescut chiar de trei ori

Facturile la încălzire au crescut şi cu 25%. În unele cazuri, cheltuielile au crescut chiar de trei ori

24 Ian 2013   •   20:43
Facturile la încălzire au crescut şi cu 25%. În unele cazuri, cheltuielile au crescut chiar de trei ori
Sursa foto: Thinkstock

Situaţie tot mai dificilă pentru mulţi dintre locuitorii marilor oraşe: facturile la căldură au crescut în decembrie de două sau de trei ori faţă de luna noiembrie. Mai mult, în unele localităţi, majorarea este de 25% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Timişoara, campioana creşterilor
Cheltuielile cu întreţinerea diferă în funcţie de valoarea subvenţiei acordate de administraţia locală,de preţul gigacaloriei, dar şi de mărimea apartamentului,de starea blocului (vechi sau nou),de existenţa repartitoarelor sau de existenţa izolării termice. Dar indiferent de aceste caracteristici tendinţa se menţine: cheltuielile cresc de la câteva zeci de lei până la dublarea sau triplarea lor. De pildă, la Arad, la un apartament de două camere, factura la încălzire a ajuns în luna decembrie la 370 de lei, dublu faţă de luna noiembrie. La Iaşi, factura cea mai mare pe luna decembrie a fost de 800 de lei pentru un apartament de patru camere. La Cluj, încălzirea a fost mai scumpă cu 35% în decembrie faţă de luna precedentă, pe când la Constanţa, facturile pe cele două luni analizate au fost relativ egale ca valoare. Astfel, la un apartament de două camere, factura a fost între 250 şi 300 de lei, iar la trei camere a urcat până la 400 de lei.

Alte preţuri la Oradea, unde pentru o garsonieră locatarii au plătit în decembrie 120 de lei, dar au ajuns la 260 de lei pentru trei camere.

La Ploieşti, creşterea a fost de 30% în decembrie faţă de noiembrie, dar trebuie ţinut cont de faptul că noiembrie a avut temperaturi mai ridicate ca de obicei. Ţinând seama de faptul că în acest oraş subvenţia este cea mai mare din ţară, la apartamentele de două camere locatarii au plătit 180 de lei în decembrie, iar la trei camere s-a ajuns la 230 de lei.

Situaţie inedită la Sibiu, unde mulţi dintre locuitori sunt debranşaţi de la reţeaua locală de încălzire, care mai are acum doar 834 de abonaţi.

La Suceava, facturile au fost cu 15% mai mari faţă de decembrie 2011. La o garsonieră, factura la căldură a fost de 100 de lei, la două camere a urcat la 167 de lei, iar la trei camere s-a ajuns la 217 lei.

Creştere incredibilă la Timişoara, unde factura din decembrie a fost de 40%, şi în unele cazuri chiar de 80% faţă de luna noiembrie. Astfel, pentru un apartament de două camere s-a plătit în luna decembrie cam 217 lei, la trei camere s-a ajuns la 385 de lei, iar pentru patru camere s-a înregistrat 803 lei. Se estimează că în ianuarie facturile la căldură vor creşte la Timişoara cu 40% faţă de decembrie şi 15%-20% în februarie faţă de ianuarie.

La Drobeta Turnu-Severin creşterea este în medie de 10%-15% faţă de anul trecut. Aşa că pentru trei camere, factura a juns la 355 de lei. De reţinut că abonaţii reţelei de termoficare beneficiază de la Primărie de o subvenţie de 20 de lei.

×
Subiecte în articol: incalzire factura energie radet