x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Famiglia Trăilă controlează achiziţiile publice. Fostul preşedinte al ANRMAP şi-a angajat rudele în posturi cheie şi împreună cu acestea a căpuşat bugetul instituţiei

Famiglia Trăilă controlează achiziţiile publice. Fostul preşedinte al ANRMAP şi-a angajat rudele în posturi cheie şi împreună cu acestea a căpuşat bugetul instituţiei

de Elena Stan    |    18 Iul 2012   •   12:00
Famiglia Trăilă controlează achiziţiile publice. Fostul preşedinte al ANRMAP şi-a angajat rudele în posturi cheie şi împreună cu acestea a căpuşat bugetul instituţiei

Cristina Traila, fostul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) a anulat ilegal procese verbale de contraventie, a facut angajari pe relatii de rudenie si prietenie si a avizat achizitii la suprapret prin firme infiintate special pentru a capusa ANRMAP. Neregulile vor fi sesizate DNA sau Parchetului de pe Inalta Curte de Casatie si Justitie, a declarat Lucian Dan Vladescu, actualul presedinte al ANRMAP.

"Doamna Traila anula procese-verbale de contraventie pe care le aplicau organele de control. Sunt cel putin doua cazuri, unul in care a existat un cuantum de amenzi de 200.000 lei, iar suma a fost redusa la 30.000 lei printr-o semnatura, iar un altul, un proces-verbal de contraventie de 70.000 lei, a fost anulat integral", a declarat Vladescu.

Afacere in familie

Vladescu, a acuzat fosta conducere a ANRMAP de ''impanzirea' institutiei cu rude, fini si prieteni, oameni care se afla inca in functie. In opinia lui Vladescu, acest lucru este cu atat mai ciudat cu cat ANRMAP a avut initiativa legislativa de a modifica ordonanta 34/2006 in sensul introducerii prevederilor ce vizeaza conflictele de interese. “Aceasta institutie a fost impanzita efectiv in toate departamentele, in toate directiile, de catre rude, fini, prieteni, afini ai fostei conduceri si ai unor oameni care se afla si in prezent in aceasta institutie. Culmea, ANRMAP este institutia care a avut initiativa legislativa in vederea abordarii Ordonantei 34/2006 prin introducerea cazurilor de conflicte de interese', a afirmat seful ANRMAP.
La randul sau, vicepresedintele institutiei, Mircea Fechet, a subliniat ca fiecare dintre aceste rude, prieteni, fini sau afini sunt plasati strategic in cate un departament cu rol cheie in ANRMAP. In prezent, oamenii fostului presedinte, Cristina Traila, conduc Departamentul de Comunicare, Departamentul Administrativ, Departamentul Juridic si Departamentul Financiar-Contabil. Fechet, a dat-o ca exemplu pe cumnata Cristinei Traila, Carmen Coltan, care lucreaza la Registratura, ocupandu-se cu transmiterea si primirea corespondentei institutiei. Actuala conducere a constatat ca documentele legate de cazul celor 40 contracte cu probleme ale Primariei Sectorului 3 "nu au circulat bine" in cadrul ANRMAP.

Supra-supraveghere video

ANRMAP a cheltuit 100.000 de lei pentru achizitionarea unor echipamente “complet inutile', spune Vladescu. “Este vorba despre niste turnicheti montati de o parte si de alta a culoarului de la etajul patru si de un sistem de supraveghere video. Pentru ca d-na Traila probabil ca nu avea incredere nici macar in proprii angajati, in propriile rude pe care le-a adus in institutie, deci trebuia sa existe o supra-supraveghere care era realizata prin intermediul acestor camere video, monitorizarea fiind asigurata de secretarul general al institutiei. Acesta avea un computer in birou si vedea exact cine vine, cine intra si cine pleaca, asta in conditiile in care cumnata d-nei Traila era persoana care transmitea corespondenta ce iesea din institutie si primea corespondenta care intra in institutie. De asemenea, Departamentul de comunicare era foarte bine pus la punct. Si este foarte bine pus la punct si astazi, dar, in momentul in care are loc un miting al PDL, oamenii d-nei Traila se imbolnavesc si trebuie sa stea sa trimita postari pe Hotnews si pe alte site-uri. Asta se intampla', a aratat el.
Cladirea in care ANRMAP are sediul - Palatul CFR - beneficiaza de propriul sistem de supraveghere, care monitorizeaza accesul tuturor persoanelor.

Achizitii fictive sau la suprapret

"Unele dintre aceste persoane au avut curajul sa mearga mai departe de salariile pe care le castigau si au infiintat societati comerciale, care prin achizitii directe au capusat bugetul ANRMAP, fiind vorba de sute de milioane de lei vechi, in unele cazuri, iar in altele de miliarde de lei vechi, care au disparut din bugetele noastre", a spus Fechet.

El a aratat ca sora directorului de Comunicare din cadrul autoritatii are o firma care se ocupa cu servicii precum legatorie si indosariere, insa o parte din aceste servicii nu au fost prestate, desi exista facturi in acest sens.

Un alt exemplu este cel de achizitii directe efectuate de ANRMAP prin firma Telefort Prod Serv, care are cifra de afaceri bazata exclusiv pe banii proveniti de la ANRMAP, aceasta incasand 2,2 miliarde lei vechi in circa doi ani si jumatate pentru servicii de mentenanta calculatoare si consumabile. “Nu au niciun fel de alt venit. Firma a incasat peste 200.000 de lei in doi ani pentru a instala cate o tastatura la un calculator, pentru a mai pune cate-un mouse, dar mare parte din acesti bani s-au dus pe achizitii facute la preturi nejustificat de mari. Ma refer la foarte multe sute de milioane de lei pe care institutia noastra i-a cheltuit umpland, spre exemplu, tonere din imprimanta cu 700 de lei bucata, in conditiile in care un refill nu costa mai mult de 50 de lei', a afirmat Fechet, care a subliniat ca serviciile s-au executat prin achizitii directe.

Acces la informatii confidentiale

Tot in acest caz, presedintele ANRMAP a precizat ca a constatat ca administratorul firmei Telefort, Sorin Iordache, fara sa aiba legatura cu ANRMAP, a avut un cont ilegal de administrare in SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice), unde putea valida anunturi de intentie sau de participare si putea sa vada documente de atribuire ale anumitor primarii sau in ce stadiu se aflau acestea.Persoana respectiva a avut ilegal un cont de administrare in SEAP si avea acces la sistemul electronic al achizitiilor publice. Putea inclusiv valida anunturi de intentie si de validare - sper ca nu s-a intamplat asta, pentru ca nu am verificat inca -, dar, in orice caz, persoana respectiva in orice moment putea sa vada anumite documentatii ale anumitor primarii, in ce stadiu sunt, daca sunt respinse, daca sunt validate etc. Asta este un lucru pe care il consider foarte grav si pe care il reprosez fostei conduceri a ANRMAP', a explicat reprezentantul ANRMAP.
Totodata, el a aratat ca persoane care nu sunt angajate in Directia de Evaluare a ANRMAP utilizau conturi deschise in SEAP, prin care puteau avea acces la informatii privilegiate.

"E anormal ca persoane straine de procedura de evaluare sa stie ce vrea o autoritate contractanta, care sunt criteriile, si sa poata transmite informatii catre competitori pentru a-si putea pregati ofertele si a veni in intampinarea acestor proceduri de achizitie", a spus Vladescu.

Accesul acestor persoane la baza SEAP a fost interzis de vineri.

Conducerea ANRMAP va semnala aceste nereguli organelor statului competente, cel mai probabil Directiei Nationale Anticoruptie sau Parchetului de pe Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In plus, autoritatea asteapta un control din partea Curtii de Conturi, programat in perioada 19 septembrie-12 octombrie, precum si unul din partea Corpului de Control al premierului, care sa verifice toate neregulile constatate la ANRMAP.





×