Agenţia de evaluare financiară Moody's a confirmat rating-urile României, cu perspectivă stabilă. Motivaţia este datoria publică moderată şi sprijinul Uniunii Europene.
Totuşi, Moody's ne-a avertizat că ne va coborî rating-ul dacă Uniunea Europeană (UE) va da semne că este mai puţin înclinată să ne sprijine. "Există motive puternice atât pentru Guvernul României, cât şi pentru UE ca să coopereze pentru a stabiliza economia românească. Totuşi, dacă vor fi semnale că UE devine mai puţin înclinată să sprijine România, este posibilă o coborâre a rating-ului sub categoria investment grade", a declarat analistul agenţiei, Kenneth Orchard. Moody's este singura din cele trei mari agenţii de rating care mai acordă României rating investiţional, după ce S&P şi Fitch au coborât calificativul ţării la nivel speculativ.
PACHET FINANCIAR
"Afirmarea rating-ului are ca premiză obţinerea unui program de finanţare FMI/UE cuplat cu o ajustare fiscală eficientă", se arată într-un comunicat al agenţiei. Analiştii de la Moody's susţin că programul va fi structurat, cel mai probabil, în jurul alocării fondurilor acordate de FMI către echilibrarea balanţei de plăţi, în timp ce banii de la UE vor fi utilizaţi pentru finanţarea bugetului, relaxând astfel problemele de lichiditate. Pe de altă parte, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România cere iniţierea unei dezbateri naţionale cu privire la condiţiile unui acord cu FMI, obiectivele şi condiţiile de folosire a banilor. Aceşti bani costă. Guvernul trebuie să iniţieze o dezbatere naţională cu patronatele, cu sindicatele, cu specialiştii în economie, cu privire la condiţiile în care va fi luat împrumutul de la FMI", a mai spus Ovidiu Nicolescu.
Citește pe Antena3.ro