x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Febra construcţiilor

Febra construcţiilor

de Daniela Ivan    |    22 Iun 2007   •   00:00
Febra construcţiilor
Sursa foto: CHRISTIAN SILVA/

Romănia a intregistrat cea mai mare creştere a producţiei in sectorul construcţiilor, din răndul statelor UE. De la inceputul anului, piaţa romănească a construcţiilor a crescut cu 36,2%.



Romănia a intregistrat cea mai mare creştere a producţiei in sectorul construcţiilor, din răndul statelor UE. De la inceputul anului, piaţa romănească a construcţiilor a crescut cu 36,2%.

In Romănia s-a construit anul trecut cel mai mult din toate ţările Uniunii Europene. Producţia sectorului construcţiilor a crescut cu 3,9 la sută in zona euro şi cu 6,6 la sută in ansamblul Uniunii Europene, potrivit Oficiului de Statistică al Uniunii Europene -

EUROSTAT. In acest clasament, cele mai mari creşteri au fost inregistrate in Romănia (36,2 la sută), Polonia (33,5 la sută) şi Slovenia (31,8 la sută). La polul opus, s-au situat Portugalia (minus 3,6 la sută), Suedia (minus 1,5 la sută) şi Belgia (minus 0,9 la sută).

EXPLOZIE. Tendinţa a continuat şi in acest an. Piaţa romănească a construcţiilor a crescut cu circa 30 la sută in primele patru luni ale acestui an, avănd cea mai mare contribuţie la produsul intern brut naţional, a declarat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Laszlo Borbely. "Pe primele patru luni piaţa construcţiilor a crescut cu 30 la sută, ceea ce demonstrează că acest sector este cel mai dinamic din economie", a mai spus Borbely. Pe plan european, in luna aprilie 2007, comparativ cu luna precedentă, producţia in sectorul construcţiilor a scăzut cu 0,9 la sută in zona euro (cele 13 state membre care au trecut la moneda euro) şi cu 0,1 la sută pe ansamblul Uniunii Europene (UE 27), a anunţat Eurostat. Cele mai mari creşteri au fost inregistrate in Marea Britanie (3,6 la sută), Romănia (2,8 la sută) şi Slovacia (1,5 la sută). Cele mai mari scăderi au fost inregistrate in Belgia (minus 5,3 la sută), Spania (minus 4,7 la sută) şi Germania (minus 2,8 la sută).

STRUCTURĂ. Lucrările de construcţii in luna aprilie 2007, comparativ cu luna precedentă, au inregistrat o creştere cu 14,2%, creştere inregistrată la toate tipurile de construcţii se arată intr-un comunicat al INS. In ceea ce priveşte clădirile rezidenţiale creşterea a fost de 41,6%, clădiri nerezidenţiale (+20,5%), iar construcţiile inginereşti (+4,7%), potrivit datelor statistice. Pe elemente de structură s-au inregistrat, de asemenea, creşteri atăt in ceea ce priveşte lucrările de reparaţii capitale (+36,7%), lucrările de construcţii noi (+12,3%), căt şi lucrările de intreţinere şi reparaţiile curente (+3,9%).


Penurie de materiale



Producătorii de materiale de construcţii care activează in Romănia spun că nu mai fac faţă comenzilor. Ei apreciază că in acest an piaţa construcţiilor va creşte cu minim 30% faţă de nivelul de anul trecut, cănd a atins 7 miliarde de euro. In viitorii trei ani, consumul de materiale pentru construcţii va creşte de la 7 miliarde de euro la 10 miliarde de euro, conform unui studiu al companiei de consultanţă Deloitte. Motoarele acestei creşteri uluitoare sunt construcţiile de hypermarketuri, mall-uri, clădiri de birouri şi lucrările de infrastructură.

×
Subiecte în articol: economic sută construcţiilor