x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fed a pompat 12 miliarde de dolari în bănci, într-o singură săptămână: "Sistemul nostru bancar este solid"

Fed a pompat 12 miliarde de dolari în bănci, într-o singură săptămână: "Sistemul nostru bancar este solid"

de Redacția Jurnalul    |    17 Mar 2023   •   12:30
Fed a pompat 12 miliarde de dolari în bănci, într-o singură săptămână: "Sistemul nostru bancar este solid"
Sursa foto: Hepta

Fed a împrumutat băncile americane cu circa 12 miliarde de dolari în această săptămână, scrie AFP.

Banca centrală a Statelor Unite (Fed) împreună cu Trezoreria și Autoritatea de reglementare bancară (FDIC) au  luat această măsură pentru a evita dificultățile generate de retragerea banilor de către clienți, după colapsul mai multor instituții financiare.

În total, Fed a împrumutat băncile, prin programul său normal pe termen scurt, cu 152 de miliarde de dolari, săptămâna trecută, comparativ cu perioada precedentă, când creditele s-au ridicat la doar 5 miliarde de dolari. Dintre aceștia, 142,8 miliarde de dolari au fost pentru SVB și Signature Bank.

Și o a treia bancă, Silvergate, cu expunere pe piața criptomonedelor, a fost închisă. Totodată, Firest Republic, a 14-a bancă după active, a fost salvată de alte 11 bănci americane, care s-au angajat să achite 30 de miliarde de dolari pentru depozite. 

Fed dă asigurări că sistemul bancar este solid

Americanii pot avea încredere că economiile lor vor fi protejate datorită acțiunilor "hotărâte şi în forţă", spune secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, în cadrul unei audieri în fața Comisiei bancare din Senatul SUA. 
"Pot să îi asigur pe membri comisiei că sistemul nostru bancar este solid şi americanii pot avea încredere că economiile lor vor fi acolo când vor avea nevoie de ele. Acţiunile din această săptămână demonstrează angajamentul nostru ferm de a asigura că economiile deponenţilor rămân în siguranţă", a precizat înaltul oficial american, precizând că pentru protejarea depozitelor clienților, indiferent de valoare, "nu au fost utilizaţi bani de la contribuabili pentru această acţiune".

Ea a explicat că SIlicon Valley Bank a fost provocată de incapacitatea acesteia de a acoperi cererile clienților care au vrut să-și retragă economiile după majorările dobânzilor decise de Fed pentru a contracara inflația.

"Va avea loc o analiză atentă a ceea ce s-a întâmplat la această bancă şi ce a declanşat această problemă dar, în mod clar, prăbuşirea băncii, motivul pentru care a trebuit să fie închisă, este acela că nu a putut răspunde la solicitările deponenţilor de retragere a economiilor", a afirmat Janet Yellen.

Banca avea expunere pe piața IT&C iar deponenții dețineau depozite cu valori mult mai mari decât cea garantată de stat, de 250.000 de dolari. Ani de zile, angajații din acest sector au avut venituri foarte mari dar  acum în criză, iar companiile au decis concedieri masive în ultimul an. 

 

×
Subiecte în articol: fed bănci împrumuturi svb