x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fed va majora din nou dobânda cheie din cauza inflației galopante

Fed va majora din nou dobânda cheie din cauza inflației galopante

de Redacția Jurnalul    |    08 Mar 2023   •   12:30
Fed va majora din nou dobânda cheie din cauza inflației galopante
Sursa foto: Hepta

Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) va majora din nou dobânda de referință, chiar peste estimările anterioare, ca replică la creșterea inflației, a afirmat Jerome Powell în Congresul SUA, scrie Reuters.

"Cele mai recente date economice sunt mai solide decât ne-am aşteptat, ceea ce sugerează că nivelul final al dobânzilor va fi probabil mai ridicat decât am anticipat anterior. Dacă totalitatea datelor arată că este necesară o înăsprire mai rapidă, vom fi pregătiţi să majorăm ritmul creşterii dobânzilor", a spus președintele Fed. 

Prețurile de consum au crescut în ianuarie 2023, în cel mai rapid ritm din ultima jumătate de an, cu 0,6%, după 0,2% în decembrie 2022. În ritm anual, majorarea a fost de 5,4% în ianuarie 2023 și de 5,3% în decembrie 2022. 

Reuniunea de politică monetară a Fed se va desfășura pe 22 martie dar anterior sunt așteptate cifrele privind șomajul pentru februarie 2023 și cele pentru inflație. 
"Procesul revenirii inflaţiei la ţinta Fed de 2% este de lungă durată şi va fi probabil dificil. Pentru a reface stabilitatea preţurilor, va trebui să vedem o inflaţie mai scăzută în sectorul serviciilor, iar piaţa forţei de muncă s-ar putea confrunta cu dificultăţi", a precizat Jerome Powell. 

În ședința monetară anterioară, Fed a crescut dobânda cu 25 de puncte de bază, ajungând astfel la 4,50% - 4,75%, cel mai ridicat nivel din 2007.
"Putem spune acum, pentru prima dată, că procesul dezinflaţionist a început. Acesta este un lucru bun", a spus oficialul Fed.

×
Subiecte în articol: fed sua dobanda cheie