x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Finanţele au supraevaluat veniturile care vor intra la buget după rectificare

Finanţele au supraevaluat veniturile care vor intra la buget după rectificare

de Daniela Ivan    |    18 Aug 2010   •   00:00
Finanţele au supraevaluat veniturile care vor intra la buget după rectificare
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Veniturile fiscale prognozate pentru rectificarea bugetară sunt supraeva­luate cu până la 0,4%-0,5% din PIB, consideră reprezentanţii Consiliului Fiscal (CF).



Dacă aceste venituri sunt su­praevaluate, înseamnă că în puş­culiţa bugetară vor intra mai puţini bani decât au calculat spe­ci­a­liş­tii Ministerului de Finanţe şi diferenţa de venituri va trebui acoperită din îm­prumuturi. Asta înseamnă că în­cadrarea în ţinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB pentru 2010 com­por­tă riscuri semnificative, deşi este posibil de atins. De aceea, Consiliul Fis­cal recomandă identificarea pro­activă a unor surse de echilibrare buge­tară care să poată fi accesate dacă riscurile identificate se materiali­zează.

„Pentru veniturile din impozitul pe profit, accize şi contribuţii la asi­gurările sociale, estimările de venituri din a doua parte a anului par optimiste", consideră Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal (CF). El a mai precizat că majorarea unor venituri nu este în totalitate consistentă cu proiecţiile macroeconomi­ce actualizate pentru semestrul II, care implică o accentuare a con­trac­ţiei anuale a activităţii economice în a doua parte a anului, la care se ada­u­gă şi impactul negativ asupra venitu­ri­lor bugetare datorat reducerilor sa­la­riale şi disponibilizărilor preco­ni­zate în sectorul bugetar. În special pentru veniturile din impozitul pe pro­fit, accize şi contribuţii la asi­gu­ră­ri­le sociale, estimările de venituri din a doua parte a anului par optimiste. Da­tele publicate de CF arată că, deşi ve­n­iturile fiscale au scăzut în primul se­mestru cu 3,7% comparativ cu pri­mele şase luni din 2009, pentru a doua parte a anului proiectul de rectificare propune o creştere cu 9,1%.

În aceeaşi linie, cifrele disponibi­le in­dică o majorare cu 1,5% a în­ca­să­­­ri­lor din accize în prima parte a anului, pe când rectificarea are la bază venituri din accize mai mari cu 8,2%. O altă problemă semnalată de Consiliul Fiscal este legată de donaţiile pe care companiile de stat sunt obligate să le facă către bugetul de stat.

„Sunt necesare clarificarea certitudinii încasărilor acestor donaţii fli precizarea implicaţiilor economice asupra respectivilor operatori econo­mici cu capital majoritar de stat. În plus, având în vedere că aceste do­naţii nu au, prin definiţie, un caracter permanent, Consiliul Fiscal consi­deră că ele distorsionează imaginea de ansamblu asupra poziţiei fiscale reale", se precizează în documentul transmis redacţiei de CF.


Arieratele de sub preş
Consiliul Fiscal recomandă Fi­nan­ţe­lor să publice fli datoriile statului restante sub 90 de zile şi să evalu­e­ze impactul reducerii arieratelor asupra deficitului la finele anului 2010, chiar dacă prin programul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) sunt monitorizate doar ariera­tele peste 90 de zile. Potrivit ul­ti­mei scrisori suplimentare de in­ten­ţie la acordul stand-by, arieratele statului (restanţe de plată de peste 90 de zile) au ajuns la finele lunii iu­nie la 2 miliarde de lei, aproape dublu faţă de ţinta stabilită cu FMI pentru jumătatea anului, de 1,09 miliarde de lei, creflterea faţă de lu­na martie fiind de 240 milioane de lei.

×
Subiecte în articol: economic