x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Finlanda ar putea bloca salvarea Portugaliei

Finlanda ar putea bloca salvarea Portugaliei

14 Apr 2011   •   15:47

“Ţara celor 1.000 de lacuri” ar putea bloca acordarea unui împrumut din partea Uniunii Europene pentru Portugalia, scrie CNBC.

Finlanda are algeri parlamentare pe 17 aprilie iar partidele eurosceptice, care se opun salvării Portugaliei sau creşterii fondului european de salvare, au un sprijin din ce în ce mai mare.
Finlanda este singura ţară din zona euro unde asistenţa financiară acordată de acest fon trebuie să fie aprobată de Parlament. În celelalte, guvernele decid.

“Situaţia devine din ce în ce mai strânsă pe zi ce trece”, a declarat petnru Reuters Martti Salmi, consilier al ministrului finlandez de Finanţe. Potrivit ultimelor sondaje, cei care se opun unor noi salvări au 48% din preferinţele electoratului iar partidele pro-europene au 52, aşa că situaţia e la limită.
Partidul Social Democrat, aflat în opoziţie în Finlanda, ar putea face 18% din voturi. Acesta a fost până acum pro-european, însă acum spune că în locul unor împrumuturi, Portugalia ar trebui să îşi restructureze datoriile cu ajutor din partea investitorilor privaţi.

Adică la fiecare 100 de euro datoraţi, Portugalia ar putea să dea înapoi doar 70 sau 80 de euro, practic cu o reducere de 20-30%.

Luna trecută liderii europeni au anunţat că nicio restructurare de datorii cu o implicare a sectorului privat nu se va face în zona euro mai devreme de mijlocul lui 2013, când zona euro va avea propriul fond permanent de salvare, numit Mecanismul European de Stabilitate.

×
Subiecte în articol: uniunea europeana Portugalia finlanda