x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fiscalitate - Copos, rapus de Codulul lui Vladescu

Fiscalitate - Copos, rapus de Codulul lui Vladescu

de Florina Zainescu    |    Dana Piciu    |    02 Iun 2006   •   00:00

George Copos a inaintat ieri primului-ministru demisia sa din functia de ministru de stat, pentru ca nu i-au fost acceptate propunerile la Codul Fiscal. Vicepremierul ceruse un regim fiscal preferential pentru IMM-uri si reducerea TVA-ului la alimente.

DEZAMAGIT. Initiativele lui George Copos privind mediul de afaceri s-au lovit de indiferenta colegilor de guvernare

George Copos a inaintat ieri primului-ministru demisia sa din functia de ministru de stat, pentru ca nu i-au fost acceptate propunerile la Codul Fiscal. Vicepremierul ceruse un regim fiscal preferential pentru IMM-uri si reducerea TVA-ului la alimente.

George Copos si-a mai motivat gestul prin aceea ca ii este foarte greu sa creada ca va reusi sa-si indeplineasca obiectivele legislative si prioritatile pe care si le-a stabilit pentru anul 2006. "Dupa un an si jumatate petrecuti la guvernare, am constatat ca initiativele menite sa asigure stabilitatea si predictibilitatea mediului de afaceri sunt inconsistent sprijinite de Guvern, iar mediul de afaceri a fost afectat", a mai spus fostul vicepremier.

PROPUNEREA. "Picatura care a umplut paharul" a fost neacceptarea modificarilor propuse de conservator la Codul Fiscal, in sedinta de Guvern de miercuri. "Am prezentat o solutie care sa asigure protectie creatorilor de valoare adaugata in special microintreprinderilor. Propunerea fusese discutata si negociata cu patronatele si cu mediul de afaceri si presupunea mentinerea, pe o perioada de doi ani, a actualului sistem de impozitare aplicat acestei categorii de agenti economici, cu introducerea unor amendamente. Legislatia in vigoare privind impozitarea spune ca microintreprinderile pot opta fie pentru plata unei cote de 16% aplicate la profitul realizat, fie pentru aplicarea cotei de 3% pentru veniturile realizate din orice sursa. Solutia pe care am sustinut-o in Guvern prevedea mentinerea acestei posibilitati de optiune, fara modificari pentru microintreprinderile care realizeaza venituri de pana la 100.000 de euro, intr-un an fiscal. Daca o microintreprindere care a optat pentru 3% realiza peste 100.000 de euro venituri, urma sa fie impozitata cu 16% pentru diferenta cu care depasea valoarea de 100.000 de euro, la data depasirii acestei sume", si-a explicat Copos propunerea, apreciind ca ea ar fi "continuat politica de sprijinire a micilor intreprinzatori care dezvolta afaceri cu adevarat productive si ar fi sanctionat activitatile speculative si moralitatea de afaceri indoielnica".

DESCURAJARE. George Copos a mai aratat ca impozitarea microintreprinderilor, cu 16% pe profitul realizat, "nu va aduce venituri semnificative la buget si va descuraja spiritul intreprinzator. El a mentionat ca i-au mai fost respinse si alte propuneri "de importanta strategica pentru mediul de afaceri", printre care masuri de stimulare pentru mediul IT, al pietei de capital si propunerea privind reducerea TVA la produsele alimentare de baza. Alte proiecte legislative trecute de Copos la nerealizarile Guvernului, in domeniul mediului de afaceri, au fost: Legea aprobarii tacite, Legea holdingului, Legea investitiilor.

PROCEDURI. Demisia vicepremierului George Copos a ajuns la Cabinetul premierului Calin Popescu Tariceanu ieri, in jurul orei 13:00. Primul-ministru a luat act de acest document si i-a multumit pentru contributia pe care a avut-o in actiunea Guvernului, a declarat Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Executivului.

"Este o decizie pe care, chiar daca nu o pot intelege, o accept. E o luare de pozitie ca urmare a discutiilor de ieri (n.r. - in sedinta de Guvern, Copos s-a opus proiectului de lege privind Codul Fiscal si a refuzat sa-l semneze), era de asteptat intr-o anumita masura", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu cateva ore mai tarziu. El a adaugat ca vicepremierul a fost singurul care s-a opus Codului lui Vladescu. "Nu putem sa acceptam propunerea (n.r. - de mentinere a impozitarii scazute pentru microintreprinderi), fiindca nu exista o justificare economica si morala pentru a accepta aceste diferentieri in contextul in care avem cel mai scazut nivel de impozitare din Europa. Consider ca propunerea ministrului de Finante este una corecta si a fost punctul de vedere impartasit de ceilalti membri ai cabinetului", a explicat Tariceanu.

Pentru ca vicepremierul George Copos nu a semnat nota de fundamentare a proiectului de lege privind Codul Fiscal, acesta va fi trimis parlamentului in forma aprobata de Guvern, insotit de expunerea de motive semnata de premierul Tariceanu.

CONSERVATORII CAUTA UN NOU VICEPREMIER
Presedintele conservatorilor, Dan Voiculescu, a declarat ieri-dimineata, cu cateva ore inainte ca Gheorghe Copos sa isi anunte demisia, ca acesta ii adusese la cunostinta de marti intentia sa de a renunta la functia din Cabinetul Tariceanu. Voiculescu a reamintit presei ca inca de marti el se pronuntase pentru desfiintarea functiilor de vicepremier din cadrul Executivului. Pana la o eventuala restructurare a Executivului, conservatorii vor decide pe cine vor nominaliza pentru functia de vicepremier, in urmatoarea sedinta a Biroului Politic. Conform prevederilor legale, functia de membru al Guvernului inceteaza in urma demisiei. La propunerea primului-ministru, presedintele Romaniei ia act de demisie si declara vacanta functia de membru al Guvernului. "Numirea in functia de membru al Guvernului, in caz de vacanta a postului, se face de presedintele Romaniei, la propunerea primului-ministru", conform unui comunicat de presa al Executivului. In cazul demisiei unui membru al Guvernului, primul-ministru poate propune presedintelui Romaniei numirea unui membru intermediar al Guvernului. Conform prevederilor legale, exista un termen de interimat de 45 de zile, in cadrul caruia primul-ministru va initia procedurile prevazute de lege pentru numirea unui alt membru al Guvernului. (Aniela Nine, Florina Zainescu)

Microfirmele sunt dezavantajate


EFECTE. Florin Pogonaru, presedintele AOAR, spune ca investitiile mici vor fi descurajate
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) considera ca modificarile aduse Codului Fiscal vor dezavantaja mediul de afaceri si microintreprinderile, in special. "Codul Fiscal in aceasta forma creeaza mari probleme microintreprinderilor, deoarece creste impozitul asupra celor mai slabe societati", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR. El a explicat ca aproximativ 50% din firmele mici au unu-doi salariati, iar acestora li se ia sansa de a alege intre un impozit de 3% pe cifra de afaceri si o impozitare cu 16% a profitului. "La cele 60% dintre firme care au un salariat, profitul este si salariul, iar acestor firme, care erau si asa decapitalizate, li se mareste foarte mult fiscalitatea", a spus Nicolescu. El a subliniat ca masurile prevazute de noul Cod Fiscal sunt antieconomice si sunt impotriva comunitatii de afaceri. "Vor fi efecte negative in planul economic si de afaceri. Aceste microfirme au si asa potential foarte scazut. Va creste evaziunea fiscala, iar incasarile la buget se vor diminua. Este un semnal prost din partea Aliantei", ne-a mai declarat presedintele CNIPMMR.

DISPARE INITIATIVA. "Pana acum, microintreprinderile au dovedit ca sunt un vehicul care stimuleaza spiritul antreprenorial. Inexistenta lor va face ca noi initiative de afaceri sa nu mai existe", a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). "Fara discutie ca a existat abuz de drept asupra microintreprinderilor. Acestea au fost folosite pentru plata salariilor, pentru a face megaafaceri, dar credem ca formula care se propunea acum era una rationala, de mentinere a rolului lor de stimulare a spiritului antreprenorial si de sanctionare a tuturor celor care voiau sa le foloseasca pentru altceva decat pentru ceea ce erau facute. Cred ca acest lucru va avea un impact asupra a mii de initiative… E pacat, pentru ca exact acest segment este descurajat din momentul de fata", a mai spus reprezentantul AOAR. (Iohanna Onaca Purdea)

Descarcati aici proiectul de lege privind Codul fiscal (.pdf, 1.14 MB)

×