Acordul cu FMI s-a rupt, dar autoritatile de la Bucuresti evita sa faca public acest lucru. Prefera sa taca, sa astepte reactia FMI, sa gaseasca o formula diplomatica in spatele careia sa acunda esecul politicii fiscale.
Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, s-a intors de doua zile de la reuniunea de primavara a FMI si Bancii Mondiale, organizata in perioada 22-23 aprilie, la Washington, unde s-a discutat si ruperea
acordului dintre Guvernul Romaniei si FMI. Insa la revenirea in tara nu a facut nici o declaratie, cu toate ca la sfarsitul lunii martie spunea: "Vom vedea cand ma voi intoarce de la Washington (â¦) daca exista posibilitatea sa continuam acordul existent in acest moment".
MARUL DISCORDIEI. Vladescu evita sa faca declaratii, desi decizia de a rupe acordul FMI i-a apartinut. Ea a fost luata in momentul in care Ministerul Finantelor a propus Guvernului majorarea deficitului bugetar pentru 2006 de la 0,5% la 0,9% din PIB. A fost bomboana de pe coliva, deoarece reprezentantii FMI au avertizat in nenumarate randuri ca Romania are nevoie de actiuni ferme de reforma si nu de derapaje economice.
CAUZE. "Din cauza indisciplinei fiscale, FMI a decis inchiderea acordului cu Romania. Misiunea care trebuia sa soseasca in luna mai nu mai vine la Bucuresti", a declarat Mihai Tanasescu, presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, ministrul de Finante care a initiat acest acord. El a mai opinat ca decizia de a majora deficitul bugetar in conditiile in care oficialii institutiei internationale pledau pentru un buget echilibrat, care sa ajute BNR in lupta cu inflatia, a fost considerata indisciplina fiscala. Reprezentantii FMI mai considera ca tinta de inflatie stabilita de Guvern este nerealista.
PUNCTE NEVRALGICE. Acordul stand-by inceput in iulie 2004 a fost suspendat in toamna anului trecut, fiind considerat "deraiat" de catre reprezentantii FMI, dupa ce Guvernul roman a respins solicitarea FMI de a mari nivelul TVA sau al cotei unice. Principalele probleme identificate de expertii Fondului sunt elaborarea nerealista a proiectului de buget pentru 2006 si a tintei de deficit bugetar, dezechilibrele macroeconomice - inflatie, deficit de cont curent - , lipsa unor reforme structurale, precum si derapaje in politica salariala.
CONTEXT. Analizele macroeconomice efectuate de Fondul Monetar International (FMI) sunt luate in calcul de Comisia Europeana si referirile la indiscipina fiscala ar putea aparea in raportul Comisiei Europene, ce va fi dat publicitatii in luna mai. Nu trebuie ignorat faptul ca, dupa integrare, Romania va trebui sa participe la co-finantarea proiectelor care vor fi realizate din fondurile structurale si de coeziune, ceea ce va crea o presiune suplimentara pe deficitul bugetar.
ASISTENTA. Surse din Ministerul Finantelor au declarat ieri pentru Mediafax ca o echipa a FMI va veni la Bucuresti in a doua jumatate a acestui an pentru a oferi asistenta autoritatilor romane in elaborarea bugetului pe anul 2007 si pe termen mediu. "In aceasta perioada importanta inaintea integrarii in UE, autoritatile romane si expertii FMI continua dialogul pentru a elabora un cadru stabil de politica macroeconomica", au mentionat sursele citate de Mediafax.
CUM AU EVOLUAT NEGOCIERILE CU FMI
|
IULIE 2004 - Romania si FMI au incheiat un acord stand-by de tip preventiv, cu scopul de a asista economia in drumul spre UE.
SEPTEMBRIE-OCTOMBRIE 2004 - FMI a aprobat prima revizuire a acordului, apreciind evolutia economica a Romaniei.
29 DECEMBRIE 2004 - Reprezentantul FMI in Romania, Graeme Justice, a venit la Bucuresti pentru a discuta cu noul Guvern despre politicile fiscale.
26 IANUARIE 2005 - Soseste o delegatie a Fondului pentru a realiza cea de-a doua si cea de-a treia evaluare a implementarii acordului.
8 FEBRUARIE 2005 - Semnarea memorandumului este amanata pentru luna martie. Marul discordiei deficitul bugetar.
14-20 APRILIE 2005 - Discutiile au continuat la Washington, dar fara succes.
21 APRILIE 2005 - O delegatie a directorilor FMI a sosit in vizita de informare la Bucuresti si a opinat ca impactul cotei unice este dificil de evaluat.
6 SEPTEMBRIE 2005 - Ministrul Vladescu a anuntat ca Romania va continua parteneriatul cu FMI.
31 OCTOMBRIE 2005 - Acordul Romaniei cu Fondul Monetar International este considerat deraiat.
1 NOIEMBRIE 2005 - FMI anunta ca este dispus la consultari daca Guvernul modifica politicile fiscale si monetare.
23 NOIEMBRIE 2005 - Premierul Tariceanu a declarat ca Romania nu mai are nevoie de acord daca va deveni membra UE.
25 IANUARIE-6 FEBRUARIE 2006 - O delegatia FMI s-a aflat la Bucuresti pentru evaluarea anuala potrivit articolului IV.
20 FEBRUARIE 2006 - FMI isi mentine pozitia privind majorarea TVA sau a cotei unice.
14 MARTIE 2006 - Guvernul a anuntat ca vrea prelungirea acordului.
22-23 APRILIE 2006 - Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, a participat la reuniunea de primavara a FMI si Bancii Mondiale, unde s-a stabilit incetarea acordului.
|