x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tot mai putini dolari in în rezervele valutare ale lumii

Tot mai putini dolari in în rezervele valutare ale lumii

02 Iul 2018   •   12:53
Tot mai putini dolari in în rezervele valutare ale lumii

Cota dolarului în rezervele valutare internaţionale raportate Fondului Monetar Internaţional a scăzut în primul trimestru din 2018, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii patru ani, în timp ce ponderea yuanului, a euro şi a lirei sterline a crescut, arată cele mai recente date ale FMI.

 

Este al cincilea trimestru consecutiv de declin al cotei dolarului în rezervele valutare internaţionale, deoarece moneda americană s-a depreciat în primele trei luni din acest an, pe fondul aşteptărilor privind un avans mai rapid în afara SUA şi al deciziilor băncilor centrale de reducere a măsurilor de stimulare. Totuşi, dolarul are şi în prezent cea mai mare cotă în rezervele valutare.

Dolarul s-a apreciat în trimestrul doi din 2018 din cauza temerilor privind un război comercial global şi a intenţiei BCE de a nu majora ratele dobânzilor până în semestrul doi din 2019. Rezervele globale sunt activele pe care băncile centrale le deţin în diverse valute şi sunt uneori utilizate pentru a-şi susţine datoriile.

Rezervele în dolari au crescut la 6,499 trilioane de dolari, sau 62,48% din rezervele alocate, în primul trimestru din 2018, comparativ cu 6,282 trilioane de dolari, sau 62,72% din rezervele alocate în ultimele trei luni din 2017. Cota dolarului în rezervele valutare internaţionale este la cel mai scăzut nivel din trimestrul patru din 2013, când se situa la 61,24%, arată datele FMI.

Euro, care are a doua cea mai mare cotă în rezervele valutare, a ajuns la o cotă de 20,39% în primul trimestru din 2018, de la 20,15% în ultimele trei luni din 2017. Este cea mai mare cotă din trimestrul patru din 2014, dar sub nivelul de vârf înregistrat de moneda unică în 2009, de 28%.

Ponderea yuanului a crescut pentru al treilea trimestru consecutiv, la 1,39%, în timp ce ponderea lirei sterline a urcat la 4,68% în primele trei luni din acest an, cel mai semnificativ avans din trimestrul patru din 2015. AGERPRES

×