Experţii FMI insistă în discuţiile cu Guvernul pentru limitarea creşterii deficitului bugetar cu maxim 0,5 puncte faţă de ţinta de 5,9% din PIB, dar Guvernul cere o creştere mai mare, de până la un punct procentual, o decizie urmând să fie luată duminică, într-o discuţie finală între Vlădescu şi FMI
Scrisoarea de intenţie este finalizată în proporţie de 90%, dar urmează să fie încheiată duminică, până la ora 15.00, într-o discuţie finală între ministrul Finanţelor şi experţii FMI. În urma acestei discuţii va fi convenită şi noua ţintă a deficitului bugetar pentru 2010, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse participante la discuţiile de sâmbătă dintre Guvern şi FMI.Potrivit acestora, premierul Emil Boc i-a asigurat pe membrii misiunii FMI că Executivul va diminua cheltuielile bugetare prin tăieri de salarii şi pensii, dar a arătat că Guvernul trebuie să susţină în continuare investiţiile, cu o creştere a deficitului bugetar.
"Solicitarea Guvernului este pentru un deficit de 6,5-6,8% din PIB în acest an, chiar spre 6,9%, bazat pe argumentul necesităţii de a continua finanţarea investiţiilor. În privinţa creşterii economice, estimarea de bază pleacă de la o creştere economică zero în acest an până la o creştere de 0,8 sau chiar 1%", au arătat sursele.
În discuţiile de sâmbătă de la Guvern, experţii Fondului au arătat că tăierea salariilor şi pensiilor este o măsură "curajoasă", dar au avertizat că nu vor aproba în board scrisoarea de intenţie la acordul stand-by până când Executivul nu va adopta actele normative pentru aplicarea efectivă a acesteor reduceri de cheltuieli.
În şedinţa de miercuri a Guvernului, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, i-a informat pe membrii Cabinetului, că deficitul bugetar din 2010 va depăşi 5,9% din PIB şi că Fondul poate accepta un deficit de 6,3-6,4%, au declarat atunci pentru MEDIAFAX surse ministeriale.
FMI a anunţat înainte de începerea discuţiilor privind a patra evaluare a acordului stand-by că a modificat prognoza de creştere economică a României în acest an de la 1,3% la 0,8%.