x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI ne transmite: Nu obosiţi cu reforma

FMI ne transmite: Nu obosiţi cu reforma

02 Dec 2009   •   00:00

România nu trebuie să obosească în realizarea reformelor, consideră reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI).



România nu trebuie să obosească în realizarea reformelor, consideră reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI).

„Paşii pentru asigurarea succesului programelor FMI diferă de la stat la stat. |n unele ţări, printre care România şi Letonia, succesul implementării programelor şi evitarea unei oboseli în realizarea reformelor ar trebui să fie cele mai importante obiective”, a afirmat Marek Belka, şeful Departamentului European al FMI.
|ntr-un discurs intitulat „Impactul crizei asupra noilor membri UE, rolul şi contribuţia FMI în criză”, Belka a mai spus că Fondul urmăreşte, printre altele, protejarea persoanelor cu venituri reduse de impactul crizei mondiale. „Instituţia financiară internaţională a acordat o atenţie deosebită dimensiunilor sociale ale programelor sale. Spre exemplu, strategia fiscală în cazul României, Ungariei şi Letoniei vizează protejarea populaţiei sărace sau cu venituri mici în faţa crizei mondiale” a mai spus el.

Cine e de vină?

„Vulnerabilităţile din statele central şi est-europene s-au acumulat de-a lungul unei perioade mari de timp, însă a fost nevoie de o combinaţie neobişnuită de şocuri externe şi greşeli ale autorităţilor locale pentru a se declanşa criza, subliniază el. Intrările rapide de capital au creat slăbiciuni macroeconomice în majoritatea noilor membri ai Uniunii.
Vulnerabilităţile au fost mai pronunţate în ţările cu rate fixe de schimb valutar, care au avut la dispoziţie puţine instrumente pentru a reacţiona eficient. Autorităţile au greşit, printre altele, atunci când nu au acordat atenţie suficientă slăbiciunilor din sectorul financiar naţional sau când nu au răspuns la timp la problema fluxurilor de capital, a precizat Belka.
„|n prezent, am ajuns la o răscruce, deoarece stabilizarea din statele afectate de criză trebuie să fie completată de suficiente reforme structurale pentru a se permite reluarea procesului de convergenţă, evitându-se totodată, riscurile anterioare”, a mai spus el.

}ara noastră a împrumutat 12,95 miliarde de euro în cadrul unui acord pe doi ani cu FMI pachetul total de finanţare externă ajungând la 19,95 miliarde euro împreună cu banii de la Uniunea Europeană, BM şi BERD.

×
Subiecte în articol: redactie