Condiţiile de acordare a unui împrumut extern, negociate în prezent de România cu FMI şi Comisia Europeană, pentru reducerea cheltuielilor şi creşterea veniturilor, vor fi aplicate gradual, într-un interval de 3-6 ani, fără să fie diminuate salariile de bază şi pensiile, ca în Letonia şi Ungaria.
"Măsurile care prevăd reduceri ale unor cheltuieli şi creşteri de venituri bugetare, conform politicii deja anunţate de Guvern, vor fi luate gradual pe o perioadă cuprinsă între 3-6 ani, pe baza unui plan strategic cu măsuri clare de ajustări graduale ale economiei", au declarat surse guvernamentale, la finalul discuţiilor dintre premierul Emil Boc şi miniştri pe tema împrumutului.
Guvernul nu va dispune, în urma negocierilor cu FMI şi CE, reducerea salariilor de bază şi a pensiilor, aşa cum s-a întâmplat în Letonia şi Ungaria, şi nici măsuri împotriva sistemului de protecţie a familiilor cu venituri reduse.
"Salariile de bază nu includ însă şi sporuri salariale, o parte urmând să fie eliminate", au arătat sursele.
În urma discuţiilor din Guvern, Ministerele Educaţiei, Muncii, Sănătăţii, Agriculturii, Transporturilor şi Finanţelor au primit mandate de negociere cu Comisia Europeană, în vederea accesării împrumutului. România va trimite FMI, după finalizarea negocierilor de la Bucureşti, o scrisoare de intenţie pentru încheierea unui acord de tip stand-by pe o perioadă de doi ani, cu o scadenţă de cinci ani pentru rambursarea împrumutului.
Citește pe Antena3.ro